Tort Baked Alaska

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Pentru tortul Baked Alaska puteti folosi inghetata cu ce aroma doriti, sau puteti folosi un singur fel de inghetata.

Ingrediente

    PENTRU TORTUL DE INGHETATA:

    • ulei, pentru uns forma
    • 500 gr sorbet cremos de zmeura sau de fructele pasiunii
    • 500 gr inghetata cremoasa de vanilie
    • 1 kg inghetata cremoasa de ciocolata
    • 250 gr napolitane de ciocolata zdrobite
    • 1 cozonac de 500 gr

    PENTRU BEZEA/MERENGUE:

    • 6 albusuri,la temperatura camerei
    • 200 gr zahar
    • putina sare

Instructiuni de preparare

  1. Pentru tortul de inghetata se unge o forma cu ulei, apoi se tapeteaza cu folie de plastic alimentar.Se asaza in forma sub forma de cupe serbetul, inghetata de vanilie si jumatate din inghetata de ciocolata, asezand alternativ cupe mici cu cupe mai mari, pentru a crea un efect placut de mozaic. Se acopera cu o bucata de folie, apasand usor pentru a reduce diferentele dintre cupe. Indepartati folia de plastic, se presara peste inghetata firimiturile de napolitana, se asaza iarasi folia, presand usor. Se baga forma la congelator 30 de minute, ca sa se intareasca putin si sa se imbine placut aromele.
  2. Dupa jumatate de ora scoateti tortul din congelator, indepartati folia, intinzand deasupra un strat uniform din inghetata de ciocolata ramasa.
  3. Taiati cozonacul in felii de 1,5 cm fiecare si asezatile uniform peste inghetata fara a le suprapune, apoi acoperiti tortul cu folie de plastic si bagati-o la congelator pana se intareste bine de tot chiar si daca este nevoie de o noapte.
  4. Pentru bezea mixati bine albusurile cu putina sare pana se intareste, adaugand treptat cate putin zahar. Spuma de albus se mixeaza la viteza medie-mare pana cand devine lucioasa si se intareste, astfel incat daca ridicati mixerul se formeaza turturi care nu se turtesc.
  5. Scoateti tortul de la congelator, indepartati folia de plastic si rasturnati tortul intr-o tava captusita cu hartie de copt.Indepartati folia de plastic de pe intreg tortul si acoperiti-l cu bezea, formand ridicaturi cu ajutorul unei linguri.Bagati tortul in congelator pentru cel putin 3 ore.
  6. Se baga tortul din congelator direct in cuptorul incins pana se rumensc varfurile turturilor de bezea( in medie 4-5 minute), sau daca aveti o lampa cu benzina o puteti folosi.
  7. Se scoate tortul din cuptor, se lasa 2-3 minute, apoi se poate felia si servi. Portiile ramase se pastreaza in congelator, si de fiecare data cand doriti sa serviti trebuie sa il lasati 4-5 minute sa se  descongeleze.

Recomandari

Torturi