- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul Casuta lui Mos Craciun poate fi decorat in functie de imaginatia fiecaruia. Mai simplu sau mai complicat acest tort este mereu de mare efect pe masa de Craciun.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
PENTRU CREMA:
- 5 linguri zahar
- 200 gr nuci macinate
- 200 gr unt
- 2 linguri cacao
- esenta de rom
PENTRU CASUTA:
- restul de crema
- 1 foaie napolitana
PENTRU DECOR:
- 250 ml frisca lichida
- 100 gr unt
- colorant alimentar verde si rosu
- un Mos Craciun decorativ
- 200 gr ciocolata de menaj
- 1 lingura zahar pudra
- 2 linguri nuca de cocos verde
- hartie pergament
Instructiuni de preparare
- Pentru prepararea cremei pui la fiert zaharul si cacaua cu 100 ml apa si fierbi, amestecand mereu pana se ingroasa, apoi o lasi la racit. Freci untul spuma, adaugi sosul de cacao, putina esenta de rom si nuca macinata.
- Cand crema s-a racit complet se poate asambla tortul. Pe o foaie de napolitana asezi 3/4 din crema si o intinzi uniform. Acoperi cu cealalta foaie si presezi un pic sa se lipeasca de crema.
- Dai la frigider crema ramasa pana se intareste bine, apoi o asezi pe un blat sub forma unei casute. Decupezi din foaia de napolitana peretii si acoperisul casutei si ii lipesti de crema.
- Topesti ciocolata de menaj si glazurezi acoperisul casutei. Torni restul de ciocolata intr-un cornet de hartie caruia ii tai varful si desenezi pe hartia de copt bradutii si garduletele. Pui in congelator hartia cu figurinele de ciiocolata, ca sa se intareasca repede.
- Intre timp, freci spuma untul cu zaharul pudra, imparti compozitia in doua si le colorezi in roz si verde cu colorantul alimentar. Cu crema roz obtinuta colorezi peretii casutei, iar cu cea verde desenezi ferestrele si usa casutei. Bati frisca spuma, o pui intr-un cornet cu deschizatura larga si imbraci in "zapada" curtea.
- Scoti figurinele de ciocolata din congelator, le desprinzi usor de hartie si montezi gardutul. Ungi cu unt bradutii, ii presari bine cu nuca de cocos verde si ii infigi in zapada.