- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu afine si cafea este un desert foarte gustios, ideal in zilele de vara si pe care il puteti servi chiar si dupa 2-3 zile, cu conditia sa il tineti la frigider.
Ingrediente
PENTRU TOPPING:
- 200 gr zahar brun
- 140 gr faina alba
- 1 lingurita scortisoara macinata
- 75 gr unt
PENTRU TORT:
- 400 gr faina alba
- 2 lingurite praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- 75 gr unt
- 200 gr zahar tos alb
- 1 ou
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 100 ml lapte
- 200 gr afine proaspete
- 40 gr zahar pudra
Instructiuni de preparare
- Pentru topping, se amesteca zaharul brun cu faina si scortisoara, apoi se adauga untul taiat cubulete si se framanta cu mana pana cand se obtine un aluat sfaramicios care se baga la frigider pana in momentul folosirii.
- Pentru tort, se freaca energic untul pana se obtine o crema aerata in care se adauga zaharul si oul batut, amestecand continuu ca sa se obtine o compozitie pufoasa. Se adauga esenta si faina amestecata cu sarea si cu praful de copt, alternand cu laptele si amestecand bine ca sa fie omogen.
- Se toarna jumatate din aluat intr-o forma de guguluf, unsa cu ulei, se repartizeaza afinele, apoi se toarna restul de aluat, si, la final se pune aluatul faramicios, de la frigider.
- Se introduce tava in cuptorul incins si se coace o ora, pana cand se rumeneste. Scoateti tava din cuptor, lasati 10 minute, apoi transferati tortul pe un gratar ca sa se raceasca bine de tot.
- Tortul cu afine si cafea se portioneaza rece si se pudreaza cu zahar.