- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu whisky si ciocolata este un tort dulce si gustos, perfect pentru orice ocazie.
Ingrediente
- 50 gr migdale integi, necuratate de pielita
- 80 gr zahar pudra
- 75 gr ciocolata
- 2 oua
- 80 gr unt
- 4 gr faina
PENTRU CREMA SI DECOR:
- 130 gr ciocolata amaruie
- 80 gr unt topit
- 50 ml whisky
- 130 gr ciocolata cu lapte
- 175 ml frisca lichida
- 2 linguri pudra de cacao amaruie
- 25 gr zahar
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 8 portii
Timp de preparare 70 de minute+ 40 minute coacere+ 5 ore racire
- Pentru blat razi ciccolata, pisezi migdalele si separi albusurile de galbenusuri. Pui intr-un vas ciocolata rasa, untul taiat cubulete, zaharul si putina sare si pui vasul la bain-marie sa se inmoaie amestecul, amestecand cu o lingura de lemn, pana se constituie o crema. Se adauga galbenusurile, apoi se ia vasul de la bain-marie amestecand continuu pana se raceste compozitia.
- Se cern faina si praful de copt, care se amesteca cu migdalele pisate. Se bat spuma albusurile care apoi se incorporeaza treptat, in crema de ciocolata, urmate de cate o lingura din amestecul de faina cu migdale. Cand compozitia devine omogena, se toarna intr- tava rotunda de tort, unsa cu unt si presarata cu faina, apoi se netezeste cu o spatula si se coace in cuptorul incins cam 45 de minute. Cand blatul s-a rumenit si scobitoarea de testare iese curata se scoate tava din cuptor si se lasa sa se raceasca 10 minute , apoi se rastoarna pe un gratar pana se raceste complet.
- Se rup cele doua feluri de ciocolata in bucatele si, impreuna cu frisca lichida se pune pe foc, unde se lasa sa fiarba 30 de minute, batand continuu cu un tel. Se varsa continutul intr-un castron de sticla si se lasa pana se raceste complet. Cand crema s-a racit, se bate iarasi pana devine cremoasa, apoi se adauga untul si la final whiskyul.
- Se taie blatul in 4 foi, pe orizontala, si se umplu cu crema. Se imbraca tortul in crema, apoi se baga la frigider, sa se intareasca. inainte de a-l servi, tortul se presara cu zahar pudra si pudra de cacao amaruie.