- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de morcovi si nuci este foarte usor de preparat si gustos, fiind un desert foarte indragit de copii.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 250 gr morcovi
- 250 gr miez de nuca
- 180 gr unt
- 375 gr zahar
- 250 ml smantana
- o lingurita suc de lamaie
- 3 oua
- 10 ml esenta de vanilie
- 750 gr faina
- un pliculet bicarbonat
- 1/2 lingurita sare
- 180 gr ananas din compot
- 100 gr scortisoara
PENTRU CREMA:
- 450 gr crema de branza
- 125 gr unt
- 5 ml vanilie
- 200 gr zahar pudra
PENTRU DECOR:
PENTRU TAVA:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 portii
Timp de preparare 45 minute+40 minute coacere+12 ore asteptare
- Pentru blat, se mixeaza untul cu zaharul si, cand se transforma intr-o crema deschisa la culoare, se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Tot amestecand se pune si vanilia.
- Separat, se amesteca faina, bicarbonatul, sarea si scortisoara. Apoi, cu lingura de lemn se adauga amestecul acesta uscat peste crema de unt si oua, alternativ cu smantana si sucul de lamaie strecurat. Se adauga ananasul taiat mai mic, morcovii trecuti prin razatoarea cu ochiuri mici (la robot e mai rapid) si nucile maruntite. Se amesteca cu delicatete.
- Doua forme de tort se ung cu unt si se tapeteaza cu faina, dupa care aluatul obtinut se repartizeaza in cele doua forme. Se egalizeaza pentru a obtine blaturi drepte si se coc pentru 45 de minute. Apoi, se lasa sa se raceasca in totalitate si se taie fiecare blat in doua, obtinandu-se patru blaturi mai subtiri.
- Pentru crema, la mixer se amesteca branza cu untul, vanilia si zaharul. Se continua mixarea dupa ce se pune zaharul pentru ca acesta va transforma crema intr-una asemanatoare spumei de bezele. Apoi, nuca pentru decor se marunteste, se pune in tava de aragaz si se lasa sa se prajeasca, mai mult sau mai putin, dupa gust. Atentie, sa nu se arda, se prajeste la foc mic.
- Pentru montarea prajiturii, pe un platou se asaza alternativ cele patru blaturi cu crema, avand grija sa se pastreze crema si pentru ultimul strat. Se presara nuca prajita si se lasa la rece de pe o zi pe alta.