- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Caltabosii din maruntaie este un preparat specific sarbatorilor de Craciun si care trebuie preparat numai din sange proaspat de porc.
Ingrediente
- 1 litru sange de porc
- 1 lingura cu cimbru
- 1 inima de porc
- 2 plamani de porc
- 2 cepe
- sare
- piper
- untura
- ienibahar
- 1 intestin gros de porc
Instructiuni de preparare
- Pregatesti cu atentie intestinul gros, il speli in mai multe ape, il razi cu lama cutitului pe dos, il freci usor cu sare, il speli din nou si il lasi in apa rece pana cand ii dispare mirosul.
- Cand tai porcul strangi 1 litru de sange in care pui 2 linguri cu sare. Amesteci usor pana la dizolvarea sarii, apoi pregatesti organele.
- Fierbi inima si plamanii in apa cu sare, apoi ii dai prin masina de tocat.Toci ceapa marunt si o calesti usor in grasime de porc sau in unt.
- Strecori sangele prin tifon si-l strangi intr-un vas adanc. Amesteci bine cu o lingura cu cimbru fara codite, pui organele pregatite dinainte, ceapa calita si putina came tocata. Amesteci totul cu mana, sarezi amestecul si piperezi dupa gust, apoi umpli intestinul gros.Legi cu sfoara subtire la ambele capete.
- Pui sa fiarba in apa calda, il intorci din cand in cand. Este gata atunci cand, intepat cu acul, nu mai iese sange din compozitie, apoi il scoti pe un platou si-l rasucesti de pe o parte pe alta pana cand se raceste.
- Caltabosii se servesc prajiti in ulei, stropiti cu sos de hrean sau fierti pe foc mic.