- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Bulzul in ceramica este un aperitiv taranesc, foarte bun si gutos, pe care il puteti servi atat la micul dejun cat si la felul principal de la pranz.
Ingrediente
- malai
- lapte dulce de oi
- branza de oi
- oua
- slanina afumata
- cas uscat
- verdeata (marar, patrunlel, frunza de ceapa verde, frunza de usturoi verde)
- boia iute
Instructiuni de preparare
- Pentru 6 persoane se foloseste 1,5 litri lapte de oaie care se pune la fiert laptele indoit cu apa si cand da in clocot se adauga malaiul si o farfurie plina cu cas ras, potrivind in acelasi timp gustul de sare.
- Se face un amestec din branza rasa, verdeata tocata marunt si bucatele de slanina afumate peste care se sparg 5-6 oua si se condimenteaza cu boia iute sau piper dupa gust.
- Dupa ce mamaliga s-a racit un pic se fac un causul palmei gavanele de mamaliga, cam 2-3 de fiecare persoana, cu peretele gros de un deget, in care se pune amestecatura si se face un guguloi cat pumniul de coban, pe care-l invelim intr-un strat de noroi vartos de huma, gros. Se pun in jar si se face foc deasupra circa 1 ora jumatate, dupa care se scot guguloaiele si se stropesc cu apa rece ca sa se sparga usor acoperisul de ceramica. Se indeparteaza ceramica si ramane bulzul curat si numai bun de mancat. Se serveste si ca aperitiv, unde o tuiculita este recomandata, sau si ca fel principal de mancare la care merge un vin rosu sau o bere rece