- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Galantina de gaina sau curca este un aperitiv special, cu mare cautare mai ales la petreceri sau la anumite evenimente importante.
Ingrediente
- 1 curca sau o gaina mare si grasa
- 1 ceapa
- patrunjel verde
- 2 linguri faina
- masline fara samburi
- ciuperci
- 5 boabe de piper
- 200 gr carne de porc
- 4 galbenusuri
- unt
- trufe
- feliute de slanina
- 1 foaie de dafin
- piper macinat
- sare
Instructiuni de preparare
- Se curata pasarea de pene, se spala si se sterge pielea. Nu se despica pe burta inainte de a o jupui de piele. Se taie picioarele de la genunchi, aripile cat mai mult langa os, chiar la incheietura. Se cresteaza pielea pe mijlocul spinarii si se scoate incet, intreaga, de pe toata pasarea. Se coase pielea la picioare si pe spinare, ramanand deschisa numai la gat, pe unde se va umple.
- Se scoate toata carnea de pe oase si se da de 3 ori prin masina de tocat, impreuna cu carnea de porc, cu ceapa tocata si inmuiata bine in unt fierbinte pana ce isi schimba culoarea. Se mai adauga patrunjel verde tocat, slaninuta taiata cubulete, sare, piper macinat si galbenusurile.
- Se face o ciulama din 2 linguri de faina inmuiata in supa, bine amestecata ca sa nu ramana cocoloase de faina, si se pune pe foc ca sa fiarba pana se ingroasa, apoi se amesteca cu unt moale, trufe, masline, ciuperci calite si cu tocatura preparata anterior.
- Se umple pielea de pasare, se coase bine, se infasoara intr-un servet curat, se leaga cu o sfoara dandu-i o forma ovala de gaina, apoi se pune sa fiarba intr-o cratita mare cu apa fierbinte in care s-au pus cateva boabe de pipe, foaia de dafin, si se lasa sa fiarba incet o ora si jumatate.
- Cand este gata se lasa sa se raceasca, se scoate din servet si se pune sub presa intre doua funduri de lemn cu o greutate deasupra. A doua zi se taie felii si se serveste ca aperitiv.