- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Palanet cu branza si ceapa este un preparat specific Ardealului, pe care il puteti servi atat cald cat si rece, si a carei umplutura poate diferi.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 2 linguri ulei
- 1 lingura sare
- 1 ou
- 500 gr faina
- 25 gr drojdie
- 2 lingurite zahar
- 200 ml apa
PENTRU UMPLUTURA:
- 350 gr telemea
- 6 cepe albe
- 3 linguri pasta de ardei iute
Instructiuni de preparare
- Pentru aluat se toarna intr-un vas mare 150 ml apa rece, se adauga sarea, o lingurita de zahar, uleiul si oul batut si se amesteca bine. Se incorporeaza faina. Separat, se dizolva drojdia in 70 ml de apa calduta, adaugand o lingurita de zahar si se toarna peste faina. Se framanta 20-30 de minute, pana se obtine un aluat elastic care se desprinde de pe degete, apoi se lasa sa dospeasca, la temperatura camerei, pentru 1 ora.
- Pentru umplutura, se iau 6 cepe albe, se curata de coaja si se taie rondele. Branza se da prin razatoarea mare. Ceapa taiata se caleste in ulei incins, se adauga pasta de ardei si se amesteca bine pana se omogenizeaza.
- Se imparte aluatul in 12 parti egale, carora li se da o forma sferica. Se intinde cu sucitorul fiecare bila de aluat pana se obtin foi subtiri, pe fiecare din acestea punandu-se cate doua linguri cu branza si, deasupra acesteia, alte doua linguri din amestecul de ceapa si pasta de ardei iute. Marginile aluatului se pliaza, adunandu-le si unindu-le in mijloc.
- Fiecare placinta astfel formata se netezeste apoi putin cu sucitorul. Placintele se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se pun in cuptorul preincalzit pentru 40 de minute, pana devin aurii. Cand sunt gata, se scot din cuptor si se acopera cu un prosop.
- Se lasa placintele acoperite, altfel se intaresc si se usuca. Cand se aduc la masa, se toarna peste ele grostior.