- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Dulceata de chitra nu este chiar atat de des intalnita in camarile gospodinelor dar gustul ei este foarte aromat si delicios.
Ingrediente
- 2 fructe mari de chitra
1 kg zahar
- 500 ml apa
- 1 crenguta de menta
Instructiuni de preparare
- Se spala fructele, se curata cu lama ascutita a unui cutit coaja galbena, se procedeaza in acelasi fel cu coaja alba care inveleste miezul. Coaja alba se pastreaza, se taie cubulete sau dreptunghiuri lungi, care se infasoara pe un creion, se pun in tifon si se scufunda in apa care clocoteste.
- Se face focul mic, se fierbe coaja 15 minute, se scoate cu atentie ca sa-si pastreze forma spiralata, dupa care se desface tifonul si se lasa continutul in farfurie. Pe foc mic se pune zaharul acoperit cu doua cani de apa, se fierbe la foc tare cand zaharul s-a topit, se spumuieste des, pana cand siropul ramane limpede. Se adauga coaja de chitra, se parfumeaza cu o crenguta de menta.
- Se fierbe la foc tare si se spumuieste. Cand fierberea este forfotita se face proba bobului legat. Se lasa dulceata (care arata ca o miere transparenta) acoperita cu prosop ud, se pune in borcane dupa 8-10 ore. Se pastreaza borcanele in loc aerisit si fara lumina.