- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Dulceata de piersici este foarte aromata si delicata. Marele secret al acestei dulceti este ca piersicile sa fie foarte bine coapte pentru a surprinde din plin aroma piersicilor.
Ingrediente
- 2 kg piersici
- 1 kg zahar
- 1 lamaie
- 500 ml apa
- bicarbonat de sodiu
Instructiuni de preparare
- Se aleg piersici coapte, dar destul de tari pentru a ramane intregi la fiert. Se face intai siropul de zahar, se spumuieste, se leaga si se trage vasul pe marginea plitei.
- Intre timp, se taie piersicile cuburi potrivit de mari (cu latura de 3 cm), care se tin 5 minute in apa rece, in care s-a dizolvat o lingura plina cu bicarbonat de sodiu. Se trec fructele in alt vas, plin cu apa rece, se clatesc si se scurg, apoi se pun in siropul de zahar legat.Se lasa 15 minute, apoi se pune vasul (de inox sau o cratita smaltuita, cu peretii inalti) pe foc viu, pentru 15 minute.
- Se trage vasul, se acopera cu prosop umezit si se lasa 5-6 ore, dupa care se pune iar la fiert cu feliute de lamaie fara coaja si cu razatura de lamaie inauntru. Se trage vasul de pe foc numai dupa ce a forfotit 5-6 minute. Se trece in borcane cand s-a racit, iar borcanele se asaza in camara bine aerisita pana in momentul folosirii.