- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Gemul de caise este cel mai cunoscut si apreciat gem. Se poate consuma ca atare sau pe clatite sau de ca nu in prepararea tartelor.
Ingrediente
- 3 kg caise coapte
- 1 kg zahar
- 1/2 lamaie
Instructiuni de preparare
- Se spala fructele si se curata de samburi. Se rup in doua si se pun intr-un vas mai mare, acoperite cu 1 kg de zahar si se lasa 10 ore sa stea in frigider sau in camara. Se pune vasul pe foc mic, apoi pe foc viu si se fierbe amestecul 2 ore, spumuind din cand in cand. Cand gemul se inchide la culoare se poate stoarce deasupra lui zeama de Ia o jumatate de lamaie.
- Se scade in cuptor sau pe flacara mica, pe care s-a pus o tabla groasa. Se pune gemul fierbinte in borcane curate si incalzite in cuptor, care se leaga, apoi se invelesc in paturi si se lasa asa o zi si o noapte. Se eticheteaza si se pun borcanele in camara, unde se pastreaza la loc uscat si intunecos.