- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Curcanul la cuptor este un preparat delicios, pe care il puteti oricand imbunatati prin adaugarea de legume si arome noi.
Ingrediente
- 1 curcan mare
- 5 linguri unt
- 1 litru supa de carne
- 3 lamai
- 3 cepe
- 1 telina
- 2 linguri cimbru uscat
- boia de ardei dulce
- 15 felii bacon
- 6 linguri ulei de masline
- 100 ml coniac
- 1 portocala
- 3 morcovi
- 1 capatana de usturoi
- 3 crengute rozmarin
- piper macinat
- sare
PENTRU GARNITURA:
- 3 linguri ulei
- cimbrisor uscat
- 1 varza murata
- boabe de piper
Instructiuni de preparare
- Se spala bine curcanul cu apa rece, se scurge, apoi se usuca cu prosoape absorbante in interior si in exterior, se pudreaza cu sare si piper, apoi se lasa la rece 30 de minute, ca sa se condimenteze.
- Se umple curcanul cu zarzavaturile taiate bucatele, la care se adauga usturoiul tocat fin, cimbru, rozmarin, doua linguri de ulei, cateva felii de lamaie, sare si piper, dupa gust. Se sigileaza deschizatura si se pune curcanul intr-o tava incapatoare unsa cu ulei. Se unge curcanul cu unt, se acopera pieptul si picioarele cu felii de bacon, se toarna supa in tava, restul de ulei si deasupra se pune o folie de aluminiu, apoi se baga tava in cuptorul incins pentru 3 ore.
- In ultimile 30 de minute, se inlatura folia de aluminiu si baconul, se stropeste friptura cu sosul din tava si coniac, se pudreaza cu boia de ardei si se baga la cuptor sa se rumeneasca frumos deasupra. Din cand in cand, se mai stropeste curcanul cu sosul din tava ca sa fie mai fraged.
- Intre timp, se caleste separat varza in ulei, se condimenteaza cu piper boabe si cimbrisor, si cand este gata, se se asaza varza calita langa curcan, asezand de jur imprejur felii gorase de lamai si portocale, apoi se mai baga inca 15 minute la cuptor, ca sa se amesteca aromele.