- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cocosul cu sos de vin este o delicatesa culinara specific zonei de munte.
Ingrediente
- 1 cocos mare
- 200 gr slanina cu boia
- 2 cepe
- 500 gr ciuperci
- 3-5 catei de usturoi
- 175 ml vin rosu
- 2 linguri cu unt
- 1 lingurita cu faina
- 3 linguri cu patrunjel tocat
- sare
- piper
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 persoane
Timp de preparare 2 ore
- Curatati pasarea de fulgi si tuleie, treceti-o prin flacara mare ca sa se arda puful, frecati cu malai si spalati cu apa calduta. Goliti pasarea, pastrati picioarele (ghearele) si capul pentru aspic siasezati maruntaiele in farfurie si aruncati intestinele.
- Transati pasarea in bucati potrivit de mari, spalati si rumeniti carnea in unt. Lucrati cu o tigaie teflonata sau smaltuita. Cand carnea este gata, scoateti-o in farfurie, acoperiti. Pregatiti maruntaiele in untul ramas si asezati-le langa carne.
- Tocati ceapa, usturoiul si ciupercile spalate si curatate. Puneti totul in grasimea ramasa si caliti la foc mic 3-4 minute, adaugati 1 pahar cu apa calda, fierbeti acoperit 10 minute. Puneti carnea, slanina si maruntaiele in sos, acoperiti cu vin rosu, condimentati cu sare si piper boabe si fierbeti in continuare 3/4 ora.
- Ingrosati sosul cu putina faina inmuiata in apa calda si mai fierbeti 10 minute. Presarati mancarea cu patrunjel verde tocat fin, stingeti focul.
- Serviti mancarea portionata: carne, sos, slanina - asezate toate pe piure de cartofi sau de gulii. Cu paine si vin rosu.