- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Varza ca la Cluj este o mancare ardeleneasca delicioasa, satioasa si foarte usor de preparat.
Ingrediente
- 1 varza de 2 kg proaspata sau murata
- 500 gr carne tocata de porc
- 3 cepe
- 2 linguri cu bulion
- 1 pahar de ulei sau untura
- 200 gr smantana
- boia de ardei iute
- sare
- piper macinat
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare 1 1/2 ora
- Curatati varza de frunzele vestede, taiati-o felii sau sferturi, tocati-o fasii cu un cutit bine ascutit.
Spalati varza cu apa calduta (daca varza e murata) stoarceti-o bine si caliti-o in vas emailat cu jumatate din cantitatea de untura. Cand varza s-a inmuiat, stingeti focul. Daca folositi varza alba, dupa ce ati tocat-o felii, adaugati o lingura cu sare grunjoasa si framantati-o.
- Tocati marunt ceapa, amestecati cu carnea tocata, bulionul, boiaua dulce de ardei, adaugati sare, piper macinat.
- Caliti amestecul de carne si ceapa in grasimea ramasa pana cand scade sosul pe care-l lasa carnea.
Ungeti cu grasime o forma de sticla sau o cratita cu pereti inalti, puneti alternativ un strat de varza, apoi un strat de carne. Ultimul strat va fi de varza.
- Puneti forma in cuptor pentru 1/2 ora. Cand s-a rumenit la suprafata stingeti focul si lasati mancarea sa se racoreasca 1/4 ora.
- Serviti mancarea fierbinte, acoperita cu smantana, langa mamaliguta calda si vin rosu.