Ciabatta

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Ciabatta este o paine traditionala italieneasca, foarte aromata si gustoasa, pe care o puteti servi chiar si simpla la aperitiv, sau puteti prepara cu ea niste tartine delicioase.

Ingrediente

    PENTRU MAIA:

    • 1/8 lingurita drojdie uscata
    • 160 gr faina
    • 7 linguri apa calda

    PENTRU PAINE:

    • 1/2 lingurita  drojdie uscata
    • 150 ml apa calda
    • 1 lingura ulei de masline
    • 1 lingurita sare
    • 2 linguri lapte cald
    • 280 gr faina alba

    USTENSILE:

    • mixer electric de framantat
    • 2 tavi de copt mari

Instructiuni de preparare

  1. Preparati maiaua, amestecand drojdia cu 2 linguri de apa calda intr-un bol mare. Amestecati-le bine si lasati maiaua 5 minute, sau pana cand amestecul devine omogen si cremos. Amestecati restul de apa calda si faina si omogenizati-le. Continuati sa omogenizati inca 3 minute, acoperiti castronul cu folie de plastic alimentara si lasati la temperatura camerei cel putin o noapte.
  2. Luati un bol mic si amestecati drojdia cu laptele cald. Lasati amestecul deoparte 5 minute sau pana devine cremos. Intr-un castron mare amestecati maiaua, laptele, amestecul de lapte cu drojdie, apa calda, uleiul de masline si faina. Framantati cu mixerul electric de mana sau in robotul de bucatarie, amestecati ingredientele grosier, adaugati sarea si continuati pana cand aluatul este omogen si elastic, cam 10 minute.
  3. Turnati aluatul intr-un castron uns cu ulei, acoperiti-l cu folie de plastic alimentara si lasati-l la dospit, la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumutul va fi lipicios si plin de bule de aer
  4. Pudrati planseta cu faina din belsug si rasturnati aluatul pe ea. Impartiti-l in doua sau in cate paini doriti sa preparati. Tapetati tavile cu hartie de copt si punetialuat. Trageti de aluat a sa formati panea.Presarati painile pe deasupra cu faina si acoperiti-le cu servete de bucatarie textile, umezite. Lasati-le la dospit, la temperatura camerei inca 2 ore, cat sa isi dubleze volumul, apoi coaceti painile 20 de minute, in cuptorul incins, la foc mediu.
  5. Ciabatta se serveste cu ulei de masline, sare de mare si piper macinat, in boluri mici.

Recomandari

Panificatie