- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul cu fructe uscate este un prepara aromat, foarte iubit de copii datorita aromei speciale, si pe care il puteti prepara in orice combinatie de fructe uscate.
Ingrediente
- 1 kg faina
- 50 gr drojdie uscata
- 300 gr fructe uscate( caise, stafide, smochine, curmale, nuci)
- 1 pliculet zahar vanilat
- sare
- coaja rasa de la o lamaie
- 500 ml lapte
- 200 gr unt
- 300 gr zahar tos
- 4 banane
- 6 oua
- 2 linguri zeama de lamaie
- esenta de rom
- 50 gr zahar pudra aromatizat cu vanilie, pentru decor
Instructiuni de preparare
- Se inmoaie drojdie in putin lapte cald, se adauga o lingura de faina si o lingura de zahar, se amesteca bine si se lasa la dospit 20 de minute,pana isi dubleaza volumul.
- Se cene faina intr-un vas mare, se adauga putina sare si maiaua, se amesteca zaharul, apoi se adauga 5 galbenusuri frecate cu zaharul vanilat, zeama si coaja rasa de lamaie. Se framanta in timp ce se adauga treptat laptele caldut, esenta de rom si albusurile batute spuma.
- Se adauga treptat untul topit si se framanta pana cand aluatul devine omogen si nu se mai lipeste de maini. Se incorporeza in aluat fructele uscate taiate si se lasa la loc cald sa creasca circa o ora, pana isi dubleaza volumul.
- Se imparte aluatul in doua, se intind doua foi, se pun banane pe fundul fiecarei foi, se ruleaza, apoi se asaza cozonacii in forme unse cu ulei si tapetate cu faina. Se lasa sa mai stea 30 de minute, la loc cald ca sa mai creasca putin, apoi se ung cu ou batut si se introduc in cuptorul incins pentru 50 de minute.
- Cand cozonacii sunt gata, se scot din forme pe un gratar, si se lasa sa se raceasca, apoi se presara cu zahar aromatizat cu vanilie.