- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul este un preparat foarte bun si gustos, pe care il puteti prepara cu ocazia zilelor festive si nu numai.
Ingrediente
- 1 kg faina
- 60 gr drojdie
- 250-300 gr zahar
- 250 ml ulei
- 750 ml lapte
- oua( cel putin 4- numai galbenusurile frecate cu sare si lasate 30 de minute)
- mirodenii: coaja rasa de lamaie si portocala, vanilie
- 100 gr margarina
Instructiuni de preparare
- Se prepara plamada frecand drojdia cu 2 linguri de zahar pana se inmoaie. Se adauga lapte caldut si faina pana la consistenta unei smantani groase si se lasa la caldura sa dospeasca.
- Dupa ce a crescut, plamada se amesteca cu faina proaspat cernuta, restul de lapte si galbenusurile de oua si se framanta incet pana se incorporeaza totul. Se adauga mirodeniile.
- Din aceasta clipa incepe framantatul propriu-zis, timp de 1 ora (dupa ceas!). Timp de 30 de minute, se pune treptat zaharul si se framanta pana nu se mai simte la mana. Nu este nevoie sa se framante in forta! Apoi, timp de inca 30 de minute, se pune treptat uleiul si margarina si se framanta pana se incorporeaza totul. Zaharul si uleiul se pot alterna la framantat, dar timpul ramane acelasi! Se lasa la crescut, apoi se formeaza cozonacii, umpluti sau nu (dupa preferinta) cu nuca, stafide sau rahat si se pun la copt.