- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Pasca cu smantana trebuie sa o incercati. Este aromata, gustoasa si usor de preparat.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 1 kg faina
- 8 galbenusuri
- coaja de lamaie
- 200 ml lapte dulce
- 300 gr zahar
- 200 gr unt
PENTRU UMPLUTURA:
- 1 l de smantana
- 100 gr stafide
- sare
- 300 gr de zahar tos
Instructiuni de preparare
- Se framanta un aluat de cozonac care se lasa la dospit 2 ore, apoi se imparte in doua sau trei parti si se intinde fiecare bucata de aluat ca un sul. Cu acest sul se face o coroana in jurul unei cratite unse cu unt, iar in mijlocul cratitei se pune o parte de umplutura, ceva mai inalta decat aluatul. Cratita se introduce in cuptorul cald si se coace ca orice cozonac.
- Dintr-un kilogram de faina se fac 3-4 pasti cu smantana sau cu orice alt fel de umplutura.
- Smantana se scurge, cat creste aluatul, printr-un tifon curat, pus in doua, pe fundul unei site obisnuite. Peste tifon se pune smantana si se lasa sa se scurga zerul. Se rastoarna intr-un castron adanc, se amesteca usor cu zaharul, stafidele, coaja de lamaie, eventual cateva fructe confiate, cu vanilie si galbenusurile frecate separat.
- Amestecul se imparte in trei sau patru parti, dupa cat aluat avem. Cand aluatul s-a rumenit, pasca este coapta.
- Se raceste jumatate de ora in forma, apoi se pune peste gura cratitei o farfurie mare, se intoarce cratita si se lasa sa cada pasca. Se pune o alta farfurie peste farfuria pe care s-a scos pasca, se intoarce si se lasa alaturi de cozonaci sa se raceasca .