- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Stollen este un cozonac nemtesc, specific sarbatorilor de Craciun si, in care se regasesc multe fructe uscate si aromate.
Ingrediente
- 175 ml lapte caldut
- 2 lingurite drojdie uscata
- 75 gr zahar tos
- 1 ou
- 1 1/2 lingurite sare
- 75 gr unt moale
- 1 lingurita mirodenii
- 350 gr faina
- 250 gr fructe uscate
- 200 gr martipan alb
- unt topit si zahar pudra pentru decor
USTENSILE:
- tava de cozonac unsa cu unt
Instructiuni de preparare
- Turnati laptele intr-o cana sau intr-un bol, amestecati-l cu drojdia uscata si lasati-l deoparte 10 minute, pana cand maiaua devine spumoasa. Intr-un castron mare, amestecati maiaua cu zaharul, oul, sarea, untul, iar apoi adaugati faina si mirodeniile. Cand aluatul incepe sa se dezlipeasca de pe castron, puneti-l pe o planseta presarata cu faina si incorporati fructele uscate. Continuati sa framantati pana cand aluatul devine elastic, circa 10 minute. Apoi, puneti aluatul intr-un castron uns cu unt, acoperiti-l cu folie alimentara si lasati-l sa dospeasca la cald, aproximativ o ora.
- Bateti aluatul ca sa se lase, transferati-l din nou pe planseta tapetata cu faina si intindeti in foaie dreptunghiulara. Formati un fir lung de martipan si plasati-l in mijlocul foii de aluat. Aranjati aluatul in asa fel, incat sa ascunda complet martipanul. Uniti marginile preparatului, intoarceti-l invers si, cu sucitorul, formati o adancitura de-a lungul cozonacului.
- Coaceti preparatul in tava de cozonac unsa cu unt, pana se rumeneste. Dupa coacere, lasati-l sa se raceasca pe un gratar, ungeti-l cu untul topit si presarati-l cu zahar pudra.