- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Baba cu rom sunt prajiturele clasice, cu drojdie, insiropate pana devin lucioase si lipicioase. Baba se servesc de regula cu fructe proaspete, precum zmeura.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 50 gr sultanine(stafide)
- 230 gr faina
- sare
- 3 oua batute
- 150 ml rom
- 1 lingura zahar
- 7 gr drojdie uscata
- 30 gr unt moale
PENTRU SIROP:
- 250 gr zahar tos
- coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
- 300 ml apa
- romul ramas dupa macerarea sultaninelor
USTENSILE:
- 6 forme dariole de 150 ml
- tava joasa mare pentru insiropat
- o tava joasa
Instructiuni de preparare
- Puneti sultaninele la macerat in rom. Separat cerneti faina, zaharul si sarea intr-un castron, apoi adaugati drojdia si amestecati. Adaugati ouale si untul si amestecati pana cand se omogenizeaza.
- Strecurati stafidele pastrand romul, si incorporati-le in ametsec. Impartiti aluatul in doua si bagati o parte la frigider. Cu lingura, umpleti formele de dariole, la nu mai mult de o treime. Acoperiti formele cu un servet de bucatarie textil umezit, sau cu folie de plastic alimentar si lasati-le la dospit 20 de minute, la loc cald. Daca aluatul creste peste marginea formelor, indepartati surplusul.
- Puenti prima sarja de baba in tava si coaceti 10 minute, pana se rumenesc. Scoateti-le din cuptor, raciti-le 10 minute si rasturnati-le pe un gratar. Intre timp puneti la copt si a doua sarja de baba cu aluatul de la frigider.
- Faceti siropul de rom si lamaie, pentru acre turnati apa, zaharul si romul ramas, impreuna cu coaja rasa si sucul de lamaie intr-o cratita si aduceti la punctul de fierbere. Continuati sa fierbeti la foc mic, foc mic, fara clocote, pana cand se dizolva zaharul, iar apoi, pana se leaga siropul.
- Turnati siropul in tava si puneti in el prima sarja de baba. Lasati-le sa se insiropeze, intorcandu-le din cand in cand, pana cand se vor umfla si vor deveni lucioase, apoi scoateti-le pe un platou mare.
- Reincalziti siropul si insiropai a doua sarja. Dupa ce s-au insiropat si le-ati pus pe toate pe acelasi platou, turnati peste ele restul de sirop si lasati-le pana se racesc complet.