- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Placinta speciala in straturi este o placinta aperitiv pe care o puteti prepara cu orice ocazie, aroma ei fiind delicata.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 250 gr margarina
- 1 lingura otet
- 350 gr faina
- 100 gr apa
PENTRU UMPLUTURA DE SPANAC:
- 1 ceapa
- 100 ml iaurt gras
- 2 oua
- 2 linguri ulei
- 400 gr spanac
- 1 catel de usturoi
- 200 gr telemea de oi
- 1 legatura marar
- piper macinat
- sare
PENTRU UMPLUTURA DE BRANZA:
- 100 gr telemea de vaca
- 200 gr branza proaspata de vaci
- 2 linguri smantana
PENTRU ASEZONAT:
- 1 galbenus pentru uns deasupra
- 3 linguri sirop de afine- optional
Instructiuni de preparare
- Se pune faina intr-un castron si se amesteca cu margarina, apa si otetul, apoi se framanta pana se obtine un aluat omogen si elastic. Se inveleste aluatul in folie de plastic si se baga la frigider pentru o ora.
- Se oparesc frunzele de spanac in apa clocotita cu sare, se scurg bine si se trec prin blender impreuna cu ceapa si usturoiul, pana se obtine un piure. Se pune piureul intr-un castron si se amesteca cu branza de oi rasa, ouale batute, mararul tocat fin, iaurtul, uleiul, sare si piper, dupa gust.
- Separat, se mixeaza branza de vaci cu telemeaua si smantana, pana se obtine o compozitie omogena.
- Se intind doua foi din aluat, se asaza una dintre ele intr-o tava unsa cu ueli si tapetata cu hartie de copt, se adauga jumatate din crema de branza, apoi umplutura de spanac. Se adauga restul de crema de branza, se stropeste cu siropul de afine, apoi se acopera cu cea de a doua foaie de aluat. Se unge placinta cu galbenusul de ou batut cu o lingura de apa si se coace 45 de minute in cuptorul incins, la foc potrivit.