Prajitura cu nuca si cacao

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Prajitura cu nuca si cacao este desertul perfect cand doriti ceva dulce cu arome intense.

Ingrediente

    PENTRU ALUATUL DE BAZA:

    • 500 gr faina
    • 40 gr drojdie proaspata
    • 50 gr cacao
    • 50 gr zahar
    • 500 ml  lapte
    • 100 gr unt
    • un ou
    • un praf de sare

    PENTRU ALUATUL 2:

    • 200 gr zahar
    • un praf de scortisoara
    • 150 gr faina
    • 200 gr unt rece
    • 2 lingurite cacao
    • 10 miezuri de nuca

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 500 ml lapte
    • o pastaie vanilie
    • 5 linguri amidon alimentar
    • un pliculet zahar vanilinat
    • 50 gr zahar
    • 200 gr unt
    • 10 miezuri de nuca

    PENTRU TAVA:

    • o lingurita unt
    • o lingura faina

Instructiuni de preparare

Ingrediente  pentru 10 portii

Timp de preparare 45 minute+ 30 minute coacere+ 12 ore asteptare

  1. Pentru aluatul de baza, se cerne faina, i se face un gol la mijloc si se pune drojdia rupta in bucatele, o lingura de zahar si un pic de lapte caldut. Se dizolva incepand de la mijloc spre exterior si se lasa sa creasca 30 de minute. Apoi se adauga restul zaharului, laptele, cacaua, untul taiat, oul si sarea. Se framanta rapid si se intinde cu sucitorul. Se unge tava cu unt si se tapeteaza cu faina si se asaza foaia de aluat.
  2. Pentru aluatul 2, se amesteca toate ingredientele (inclusiv miezul de nuca maruntit grosier), cu degetele, si apoi se presara peste aluatul din tava. Se da la cuptor pentru 30 de minute. Apoi se lasa la racit.
  3. Pentru crema, se pune laptele cu pastaia de vanilie la fiert, alaturi de cele doua tipuri de zahar. Cand fierbe, se trage de pe foc si se pune amidonul, amestecand energic pentru a-l incorpora. Untul se mixeaza pentru a deveni pufos si apoi se adauga in laptele cu amidon. Se pun si nucile maruntite, se amesteca si se lasa la racit.
  4. Prajitura se monteaza astfel: blatul de baza se taie in doua iar partea de jos se asaza pe un platou intins. Se acopera cu crema care se intinde cat mai uniform cu ajutorul unei spatule trecute prin apa rece. Se acopera cu partea de sus a aluatului copt, aceea cu firimitura de aluat. Se da la rece de pe o zi pe alta.

Nuca prajita putin inainte de a fi adaugata in compozitii confera un plus de gust acestei prajituri. Crema poate fi si la rece dar combinatia din reteta este inedita.

Recomandari

Prajituri