- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura de ciocolata in straturi este delicioasa si aromata si, desi pare greu de facut este relativ usor iar rezultatul este pe masura.
Ingrediente
PENTRU ALUAT:
- 150 gr unt, la temperatura camerei
- 100 gr faina
- 280 gr zahar tos
- 2 oua
- 150 gr ciocolata neagra
- 2 lingurite cafea
- 1 varf de cutit bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite cacao pudra
- 3 linguri smantana
PENTRU CREMA CARAMEL:
- 2 linguri miere de albine
- 125 ml smantana
- 450 gr zahar
- 120 gr unt nesarat
- 2 linguri frisca lichida
PENTRU GLAZURA:
- 2 linguri zahar
- 2 linguri apa fiarta
- 100 ml frisca lichida
- 50 gr ciocolata neagra
PENTRU DECOR:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 portii
Timp de preparare 1 ora
Timp de coacere 1 ora
Timp de asteptare 13 ore
- Cu o zi inainte de pregatirea finala a desertului, se face checul, pentru care ciocolata si untul sepun intr-o craticioara. Apoi, cafeaua se amesteca cu 50 ml de apa si se toarna peste amestecul de ciocolata si unt. Se lasa la foc mic, avand grija sa nu fiarba.
- Intre timp, se amesteca faina cu bicarbonatul, zaharul si cacaua. Se bat ouale si se amesteca cu smantana.Apoi, faina amestecata si ouale se pun peste amestecul de ciocolata si unt. Se omogenizeaza compozitia care se toarna intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, si se coace 1 ora, la foc moderat. Cand este gata, se scoate checul din cuptor si se lasa sa se raeasca in tava pana a doua zi.
- Pentru crema caremel, se pun 100 ml de apa intr-o tigaie incapatoare, se adauga zahrul tos is mierea de albine si se amesteca, la foc mic, pana se topeste. Se da focul mare si se lasa pana cand amestecul devine frumos auriu. Se stinge focul si se adauga untul, smantana si frisca, amestecand repede dupa care se lasa sa se raceasca.
- Se taie checul cu un cutit lung si se aranjeaza impreun cu crema caramel in forma in care a copt, dar tapetata cu folie alimetara de plastic, dupa care se baga la frigider pentru o ora.
- Intre timp se face glazura pentru care frisca si zaharul se fierb si se toarna peste ciocolata rupta bucati. Se adauga apa clocotita, apoi se toarna peste checul scos de la rece si aranjat pe un platou ca sa se intareasca.
- Se toarna ulterior ciocolata neagra topita la bain-marie, facnd modele deasupra cu ajutoul unei scobitori, apoi se lasa sa se raceasca si sa se intareasca.