- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Prajitura cu spuma de ciocolata este o prajitura foarte gustoasa si aromata, pe care daca o serviti rece veti suprinde toate aromele din plin.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 230 gr zahar
- 1/2 lingurita praf de copt
- 300 gr faina
- 2 linguri cacao
- un ou
- 120 ml apa
- 3 linguri ulei
- cateva picaturi esenta de vanilie
- 3 linguri iaurt de baut
- 50 gr unt
PENTRU SPUMA DE CIOCOLATA:
- 4 oua
- 85 gr unt
- 240 ml frisca lichida
- 320 gr ciocolata
PENTRU SPUMA DE CAFEA:
- 150 ml cafea foarte tare
- 9 oua (9 albusuri si 8 galbenusuri)
- 300 gr ciocolata neagra
- 60 gr zahar
- 90 gr unt
PENTRU CAPACUL DE CIOCOLATA:
- 1 lingura unt
- 1 lingura zahar
- 200 gr ciocolata
- 250 ml smantana
PENTRU DECOR:
- frisca
- bucatele de ciocolata
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 portii
Timp de preparare 80 minute+10 minute coacere+4 ore refrigerare
- Pentru blat, intr-o craticioara se amesteca zaharul, faina si cacaua. Apoi,se pun pe foc untul, apa si uleiul. Cand ajung in punctul de fierbere, se trage vasul de pe foc si se toarna continutul peste ingredientele uscate. Se amesteca bine si apoi se adauga oul, iaurtul, praful de copt si esenta de vanilie. Se amesteca bine si apoi se toarna compozitia intr-o tava de cuptor mai mare si se coace 10 minute, pana ce o scobitoare introdusa iese uscata. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in tava. Apoi, cu o forma rotunda se taie 16 blaturi mici care se pun apoi in 16 forme de metal specifice, care se dau la rece.
- Pentru spuma de ciocolata, se separa galbenusurile de albusuri. Separat, se pun pe foc ciocolata si untul. Dupa ce se topesc, se adauga imediat galbenusurile, se trage vasul de pe foc si se lasa la racit. Separat, se bat albusurile si frisca, apoi se amesteca si se toarna peste compozitia de unt si ciocolata. Se repartizeaza in cele 16 forme si se dau la rece pana ce este gata si cealalta spuma.
- Pentru spuma de cafea,se topesc la bain-marie ciocolata Si untul. Albusurile se bat spuma simple si, cand spuma incepe sa se formeze, se adauga zaharul mixand continuu pentru a obtine o spuma tare. Se adauga galbenusurile in ciocolata cu untul topite si cafeaua. Se amesteca si apoi
se pune 1/3 din spuma de albus. Se amesteca din nou si se pune si restul. Se omogenizeaza totul cu delicatete si se toarna si aceasta spuma in cele 16 forme. Se dau din nou la rece, pana ce se prepara capacul de ciocolata.
- Pentru capac, se amesteca pe foc toate ingredientele si cand devine o pasta omogena, se trage de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se toarna un strat subtire in fiecare forma. Se lasa formele la frigider pentru cel putin 4 ore si pentru servit se ridica pur si simplu forma de metal. Se decoreaza cu frisca si bucatele de ciocolata.