- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tarta Tatin cu gogonele este o tarta aperitiv pe care o puteti prepara atat cu gogonele verzi cat si cu rosii mai tari.
Ingrediente
PENTRU TARTA:
- 8 gogonele, taiate in doua pe latime
- 2 linguri zahar brun
- ulei de masline pentru prajit
- 1 lingurita unt
- 280 gr foitaj decongelat
PENTRU SOS:
- 2 linguri otet balsamic
- 80 ml smantana
- 8 linguri ulei de masline
- zeama de la 1/2 lamaie sau limeta
PENTRU ORNAT:
- fasii de parmezan
- sare de mare
- frunze de busuioc proaspat, tocate
- 1 ceapa rosie mica, taiate julienne
- piper negru macinat
USTENSILE:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6 portii
Timp de preparare 10 minute
Timp de coacere 25 minute
- Incalziti tigaia si turnati ulei de masline. Asezati in tigaie jumatatile de gogonele, cu partea taiata in jos, in cerc, si asezonati-le cu sare si piper negru proaspat macinat. Mariti focul, astfel incat gogonelele sa se prajeasca nu sa se inabuse. Dupa 1 minute, adaugati untul si presarati zaharul. Prajiti 1-2 minute, agitand tigaia, astfel incat gogonelele sa fie imbracate in sos si sa inceapa sa se caramelizeze. Luati tigaia de pe foc si lasati sa se raceasca.
- Intindeti foietajul sub forma de disc si asezati-l peste gogonele. Apasati-l putin ca sa adere la forma gogonelelor si ascundeti marginile in interiorul tigaii. Coaceti tarta 25 de minute pana cand foietajul este crocant si rumen. Lasati-o sa se raeasca cateva minute, apoi rasturnati tarta pe un platou.
- Pentru un aspect mai bogat, mai acramelizat, adaugati (cu pensula) mai mult unt si presarati cu mai mult zahar. Dati tigaia la grill, in cuptor, pana cand apar basici pe suprafata.
- Asezati tarta caramelizata pe un platou mare. Amestecati uleiul cu otetul. Asezonati smantana cu sare si piper macinat si adaugati zeama zeama de lamaie sau limeta, dupa gust.
- Ornati farfuriile cu smantana si sos de otet. asezati o felie de tarta peste ornamente si presarati cu frunze de busuioc si fasii de parmezan. Garnisiti cu felii de ceapa rosie si presarati cu sare de mare si piper. Serviti preparatul cu o salata de sezon.