- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul Andreea de ciocolata este un tort festiv de ciocolata, apetisant si foarte gustos.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 8 linguri zahar
- 6 linguri faina
- 1 fiola esenta de vanilie
- 8 oua
- 3 linguri cacao
PENTRU CREMA 1:
- 200 ml frisca lichida
- 1 fiola esenta de rom
- 200 gr ciocolata alba
PENTRU CREMA 2:
- 1 fiola esenta de rom
- 200 gr ciocolata neagra
- 200 ml frica lichida
PENTRU SIROP:
- coaja rasa de lamaie
- 1 fiola esenta de rom
- 300 ml apa
- 300 gr zahar
PENTRU GLAZURA:
- 50 gr unt
- 325 gr ciocolata amaruie
- 150 ml frisca lichida
PENTRU DECOR:
- frunze de ciocolata sau alte elemente de decor, la alegere
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 10 portii
Timp de preparare 1 ora
Timp de coacere 20 minute
Timp de asteptare 4-5 ore
- Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri, iar albusurile se bat spuma cu ptuina sare si 6 linguri de zahar. Galbenusurile se freaca cu restul de zahar, apoi cele doua compozitii se amesteca adaugand esenta de vanilie. Se cerne faina amestecata cu cacaua care apoi se toarna in compozitia preparata, amestecand usor de jos in sus.
- Se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort tapetata cu hartie de copt, si se coace la foc moderat pana cand scobitoarea de proba iese curata, iar blatul este frumos rumenit.
- Pentru prima crema se amesteca frisca cu ciocolata, se pune amestecul pe foc mic pana cand ciocolata se topeste, avand grija sa nu dea in clocot. Se da crema la rece2 ore, apoi se bate cu mixerul la putere mare, adaugand si esenta de rom.
- Pentru a doua crema se procedeaza la fel ca in cazul primei creme.
- Pentru sirop se fierbe apa cu zaharul, si cand siropul s-a legat se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, adaugand coaja rasa de lamaie si esenta de rom.
- Se taie blatul racit in 3 discuri pe orizontala. Se insiropeaza prima foaie si se intinde pe ea crema de ciocolata alba, se acopera cu al doilea blat insiropat, se intinde crema de ciocolata neagra si se acopera cu ultimul blat insiropat usor. Se imbraca tortul intr-un strat subtire de crema si se baga la frigider 2-3 ore.
- Cand tortul s-a racit se scoate si se acopera cu o glazura preparata din ciocolata amaruie, frisca si untul, topite impreuna.
- Se imbraca tortul cu glazura si se da la frigider 4-5 ore pana se intareste, apoi se decoreaza si se poate servi.