- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul diavolului este un tort dens, insiropat, atuul lui fiind textura lipicioasa. Pentru o aroma desavarsita folositi o ciocolata de calitate, astfel si gustul va fi mai rafinat.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 180 ml apa clocotita
- 300 gr zahar brun moale
- 180 ml frisca lichida
- 300 gr faina alba
- 100 gr ciocolata neagra
- 180 gr unt, la temperatura camerei
- 3 oua
- 1 lingurita esenta ed vanilie
- 1 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
PENTRU GLAZURA:
- 500 gr zahar tos
- sare de lamaie
- 2 albusuri
- 300 ml apa
USTENSILE:
- tavi joase de tort, din silicon
- termometru pentru zahar
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 1 tort cu 3 etaje
Timp de preparare pentru pandispan 20 de minute;pentru glazura 30 de minute
Timp de coacere 25 de minute
- Rupeti ciocolata in bucatele si puneti-le intr-o cratita cu fund dublu. Turnati apa clocotita si amestecati pe foc mic pana cand se omogenizeaza si se ingroasa, apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca putin.
- Bateti untul pana devine pufos, iar apoi adaugati zaharul brun si ouale, pe rand, iar compozitia obtinuta se amesteca cu ciocolata racita.
- Intr-un castron amestecati frisca lichida cu esenta de vanilie. Cerneti faina cu bicarbonatul de sodiu, apoi adaugati alternativ in amestec, faina si putina esenta cu esenta de vanilie, pana cand se incorporeaza toate ingredientele. Impartiti amestecul in trei tavi si coaceti-le 25 de minute, la foc moderat. Raciti putin blaturile in tavi, apoi rasturnati-le pe gratare, pana se racesc bine de tot.
- Pentru glazura bati albusurile spuma tare. Turnati zaharul intr-o cratita, impreuna cu apa. amestecati pe foc mic pana se dizolva complet zaharul. Aduceti ametsecul la punctul de fierbere, fara a amesteca si incalziti la 118 grade C. Daca nu aveti termometru pentru zahar, testati zaharul picurandu-l in apa rece cand ar trebui sa formeze bilute. Luati cratita de pe foc, adaugati un varf de cutit sare de lamaie si bateti siropul pana devine opac. Turnati siropul in albusurile batute spuma, amestecand energic cu un tel. Bateti in continuare, pana cand glazura se ingroasa si devine mata.
- Ungeti doua blaturi cu glazura si suprapuneti-le. Asezati ultimul blat deasupra si, decorati tortul desupra si pe laterale cu glazura, apoi puteti adauga fasii de ciocolata si frunze de menta proaspata.