- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu alune si lamaie este un tort aromat si acrisor, foarte gustos si usor de preparat.
Ingrediente
- 260 gr alune
- 6 oua
- 100 gr faina
- 2 lingurite praf de copt
- 4 lamai
- fructe glasate
- 450 gr zahar
- 1 lingura ulei
- 1 plic zahar vanilat
- 100 rg amidon alimentar
- 4 plicuri gelatina
- 500 gr frisca
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 12 portii
Timp de preparare 90 minute
Timp de coacere 45 minute
Timp de asteptare 2-3 ore
- Se caramelizeaza 200 gr de zahar si se stinge cu 125 ml de apa. Dupa ce caramelul s-a racit se adauga alunele mecinate. Se toarna alunele caramelizate in strat uniform, pe un tocator uns cu ulei. Se sparge caramelul intarit, se pasteaza 1/3 din el pentru decor, iar restul de macina.
- Se mixeaza 4 galbenusuri cu 125 ml de apa fierbinte, 125 gr zahar si zaharul vanilat. Se bat 4 albusuri spuma tare, apoi se incorporeaza in spuma crema de galbenusuri, faina, amidonul alimentar, praful de copt si alunele macinate, amestecand usor de jos in sus. Se toarna compozitia intr-o forma rotunda de tort tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu, pana cand scobitoarea iese curata.
- Se inmoaie gelatina in 250 ml de apa rece, iar dupa 10 minute se topeste la bain-marie. Se separa ouale ramase, frecand la bain-marie galbenusurile cu zaharul ramas, coaja fin rasa si zeama de lamaie. Cand compozitia se ingroasa, se amesteca gelatina pana se topeste si se incorporeaza 200 gr de frisca si albusurile batute spuma la bain-marie.
- Se taie blatul in trei foi, pe orizontala, si se umplu cu crema. Se baga tortul la frigider 2-3 ore, apoi se decoreaza cu frisca, alunele caramelizate oprite si fructe glasate.