- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu crema de lamaie este un tort foarte aromat, gustos si pe placul tuturor, fiind indicat chiar si la ocaziile festive.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 250 gr zahar
- 35o gr faina amestecata cu o lingurita praf de copt
- 250 gr unt, la temperatura camerei
- 4 oua
- zeama si coaja rasa de la 2 lamai
PENTRU CREMA DE LAMAIE:
- 75 gr zahar
- 2 oua
- coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
- 50 gr unt, taiat cubulete
PENTRU BLAZURA DE CAISE:
- 6 linguri de apa
- 6 linguri de gem de caise sau glazura de caise semipreparata
PENTRU CREMA DE UNT:
- 450 gr zahar pudra, cernut
- 150 gr unt, la temperatura camerei
- colorant alimentar galben
- bomboane pentru decor
USTENSILE:
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 16 portii
Timp de preparare: pandispan-15 minute;crema-5 minute; glazurare-15 minute;decorare-30 minute
Timp de coacere: pandispan-25 minute; crema-20 minute
Timp de racire:3 ore, plus impul de fixare al glazurii
- Pentru repararea blatului se bate untul cu zaharul pana se obtine un amestec usor si pufos. Se incorporeaza ouale, pe rand, impreuna cu cate o lingura din cantitatea de faina. Incorporati prin rasturnare restul de faina, coaja rasa si zeama de lamaie.
- Impartiti aluatul in 3 portii si coaceti fiecare blat intr-o forma rotunda joaza, 20-25 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Se lasa blaturile coapte sa se raceasca, iar apoi se scot pe un gratar pana cand se racesc complet.
- Intre timp, se prepara crema de lamaie, pentru care se amesteca zaharul si coaja rasa de lamaie intr-un castron rezistent la caldura. Se bat ouale cu zeama de lamaie si se incorporeaza in amestecul cu zahar, apoi se pune castronul pe baie de aburi, adaugand cubuletele de unt.
- Se amestesteca crema pana cand untul se topeste si crema se ingroasa si se lipeste de lingura. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
- Pentru crema de unt, se bate untul moale pana cand devine pufos, apoi se adauga zaharul pudra cernut si se mai amesteca inca 10 minute, pana se obtine o crema aerata. Colorati crema cu colorantul alimentar adaugand cu varful unei scobitori pana cand se obtine nuanta dorita.
- Se iau blaturile de tort si, daca este nevoie se fasoneaza marginile si partea de deasupra. Se pune pe un platou primul blat si se unge cu crema de lamaie, se acopera cu alb blat si se umple si acesta tot cu crema de lamaie, apoi se acopera cu ultimul blat.
- Intr-o craticioara pe foc mic se dizolva gemul de caise in 3 linguri de apa. Can amestecul s-a lichefiat se strecoara in alt vas si se unge cu el lateralele tortului si ultimul blat.
- Se imbraca tortul in crema de unt si se da la rece cateva ore pana s eintareste.
- Cu degetele sau cu o penseta se decoreaza tortul cu bombonele sau orice fel de decoratiuni doriti, apoi se mai tie la rece pana in momentul servirii, de preferat peste noapte.