- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul cu frisca este un tort foarte aromat si dulce, pe care il puteti prepara atat ca desert cat si cu ocaziile speciale din viata dvs.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 8 oua
- 200 gr zahar tos
- vanilie
- 200 gr faina
PENTRU SIROP:
PENTRU CREMA:
- 4 galbenusuri
- 100 gr unt
- 150 gr zahar pudra
- 150 gr migdale oparite, curatate, macinate
- 1/2 baton de vanilie
PENTRU DECOR:
- frisca
- fulgi de ciocolata
Instructiuni de preparare
- Pentru prepararea blatului se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga vanilie, faina cernuta si, la final, se incorporeaza albusurile batute spuma. Se amesteca usor cu o spatula, de jos in sus, apoi se toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt, si se coace la foc moderat pana creste, se rumeneste si batul de frigaruie iese curat.
- Cand blatul este gata se scoate din cuptor, se lasa 10 minute in forma, apoi se scoate pe un gratar pana se raceste bine de tot, apoi se taie in 3 discuri, pe orizontala.
- Intre timp, se prepara un sirop din apa si zahar, la foc mic si, cand incepe sa se lege se adauga cateva picaturi de esenta de rom. Cand siropul este bine legat se da deoparte si se lasa sa se raceasca.
- Pentru crema se freaca untul cu zanarul, apoi se adauga galbensusurile, unul cate unul, amestecand energic dupa fiecare, se adauaga semintele de la batonul de vanilie si migdalele macinate. Se omogenizeaza crema si se da deoparte.
- Pentru asamblarea tortului se asaza primul disc pe un platou, se insiropeaza, apoi se unge cu crema, acoperind cu al doilea blat si repetand oparatiunea pana se termina foile de blat. Cu crema ramasa se unge tortul pe laterale, care apoi se decoreaza cu multa frisca batuta spuma si cu fulgi de ciococlata.