- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de bezele este un tort spectaculos, pe care sunt sigura ca il veti prepara si dvs. Aroma fina a tortului de bezele face el sa fie considerat o delicatesa.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 18 linguri zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 9 albusuri
- 1 lamaie
PENTRU CREMA:
- 500 ml smantana
- 100 ml apa
- 3 linguri cacao
- 150 gr zahar
- 100 gr ciocolata
- 4 galbenusuri
Instructiuni de preparare
- Pentru prepararea blatului, se fac trei foi din cate trei albusuri si 6 linguri de zahar. Se bat bine de tot albusurile la caldura, pe foc mic, pana se intareste bine albusul si nu mai cade de pe tel. Se adauga coaja rasa de lamaie si o lingurita de zeama de lamaie, zaharul vanilat si se bate in continuare.
- Pe fundul tavii unse cu unt, se pun albusurile si se intind pe tot fundul, cu un cutit. Se pune tava pe gratar in cuptorul incalzit cu focul foarte mic. Se lasa sa se rumeneasca, altfel blatul are gust de ou. Cand blaturile sunt gata, se scot cu lama unui cutit si se asaza pe un blat.
- Pana blaturile se racesc se prepara crema. Se pune o mana buna de malai intr-o cratita, se acopera cu o carpa curata si se toarna smantana deasupra. Se lasa de seara pana dimineata, ca malaiul sa albosrba tot serul din smantana. Se scoate smantana grosa fara zer.
- Se pune intr-un ibric mai mare zaharul, apa, cacaua si ciocolata si pe foc mic se amesteca tot timpul sa se topeasca bine pana incepe sa clocoteasca. Se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca, se adauga galbenusurile, se amesteca bine si se da la rece.
- Daca crema se face cu unt, in loc de smantana, atunci intai se freaca untul spuma.
- Blaturile racite se umplu cu crema rece apoi tortul se orneaza dupa placul dvs si se da la rece cateva ore inainte de a fi servit.