- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de prune Bordeaux este un tort foarte gustos si aromat, pe care il puteti prepara chiar si cu o zi inainte de a-l servi.
Ingrediente
- 80 gr unt
- 1 ou
- 1 lingurita praf de copt
- 10 foi de gelatina
- 250 ml vin rosu
- 50 gr crema de branza
- 1 plic intaritor de frisca
- 230 gr zahar
- 200 gr faina
- 5 linguri lapte
- 1 kg prune
- 1/2 baton de scortisoara
- 500 ml smantana
- 1 plic zahar vanilat
Instructiuni de preparare
- Se tapeteaza o forma de tort cu hartie de copt si se lasa deoparte. Se freaca untul spuma cu 75 gr de zahar si oul, apoi s epune faina, praful de copt si laptele. Se pune aluatul in forma de tort, se niveleaza, apoi se coace 20 de minute la foc moderat. Cand aluatul este rumenit se lasa sa se raceasca.
- Gelatina se pune la inmuiat separat in apa rece. Se spala 3/4 din prune, se taie in doua, apoi se scot samburii si, impreuna cu restul de zahar, vinul si scortisoara, se fierb la foc mic, pentru 5 minute.Se scurge zeama de la compot si s epune gelatina sa se dizolve in lichidul cald.
- In jurul blatului, se pune un cerc de tort. Se acopera blatul cu prunele racite, iar peste ele se pune crema obtinuta din amestecarea cremei de branza cu compotul care a inceput sa se inchege si cu 250 ml de smantana batuta. se niveleaza crema, apoi se baga la frigider pentru 3 ore.
- Prunele ramase se spala si se taie in felii groase. Smantana ramasa se bate cu zaharul vanilat si intaritorul de frisca, pana se intareste. Cu ajutorul unui cornet, spritezi suprafata tortului, in forma de grilaj, apoi decorezi si pe margine, de jur imprejur, asezand in spatiile ramase, felii de prune.