- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul fin de caramel este un tort special pe care il puteti prepara cu succes si la mesele aniversare.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 5 oua
- 100 gr ciocolata de menaj
- 3 linguri nuca macinata
- 3 linguri faina
- 5 linguri zahar
- 3 linguri ulei
- 2 linguri cacao
- 1 plic praf de copt
PENTRU SIROP:
- 1 esenta de rom
- 200 gr zahar
- 250 ml apa
PENTRU CREMA:
- 100 gr margarina
- 300 ml frisca lichida
- 150 gr zahar
- 3 oua
PENTRU DECOR:
- bomboane de caramel
- 100 ml frisca lichida
Instructiuni de preparare
- Se bat albusurile spuma tare cu putina sare si zahar. Se adauga galbenusurile pe rand, ciocolata topita si amesteca cu uleiul, nuca macinata si cacaua. Se incorporeaza usor faina amesteca cu praful de copt, apoi compozitia se toarna intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si se coace 40 de minute, la foc mic. Cand blatul este copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca.
- Pentru sirop, se caramelizeaza zaharul, se adauga apa si se lasa pana se topeste zaharul. Se opreste focul, se adauga esenta de rom si se lasa sa se raceasca.
- Margarina moale se amesteca cu ouale batute. Se caramelizeaza zaharul si se toarna peste el ouale cu margarina. Se lasa pe foc pana se omogenizeaza, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza cu mixerul, treptat, frisca batuta.
- Se pune crema intr-un pos si se imbraca blatul racit si insiropat. Se da la rece pentru 3 ore, apoi se serveste cu frisca batuta spuma si bomboane de caramel.