Tort irlandez cu ciocolata si cafea

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Tortul irlandez cu ciocolata si cafea este un tort delicios, cu care ii puteti surprinde oricand pe cei dragi.

Ingrediente

    PENTRU BLAT:

    • 180 gr ciocolata de menaj
    • 3 linguri whiskey irlandez
    • 130 gr unt
    • sare
    • 1 lingurita esenta de vanilie
    • 5 linguri cafea tare
    • 80 gr zahar tos
    • 3 oua
    • 50 gr migdale macinate
    • 50 gr faina

    PENTRU GLAZURA:

    • 130 gr ciocolata de menaj
    • 130 gr unt la temperatura camerei, taiat cubulete
    • 2 linguri cafea neagra tare
    • 90 gr zahar pudra, cernut

    PENTRU CREMA DE BRANZA INDULCITA:

    • 130 gr crema de branza moale
    • 1 lingura zahar
    • boabe zdrobite de cafea, pentru decor
    • 175 ml frisca grasa, batuta putin

    USTENSILE:

    • tava joasa
    • forma de tort din silicon

Instructiuni de preparare

  1. Incalziti cuptorul, apoi puneti forma de tort din silicon in tava joasa. Topiti la bain-marie ciocolata impreuna cu cafeaua si whiskey-ul, apoi lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
  2. Lasati deoparte 1 lingura de zahar si amestecati restul de zahar cu untul moale, pana obtineti o crema usoara si pufoasa. Cu cat le amestecati mai mult cu atat mai usoara este crema. Incorporati galbenusurile in crema si lasati deoparte.
  3. Bateti albusurile cu putina sare pana obtineti o spuma de consistenta potrivita. Presarati zaharul pus deoparte  si bateti continuu pana cand spuma se intareste.
  4. Amestecati ciocolata cu untul si zaharul, apoi adaugati migdalele si esenta de vanilie. Incorporati prin rasturnare faina cernuta, iar apoi cate o lingura de spuma, adaugata treptat.
  5. Turnati amestecul in forma de tort, apoi coacet in entrul cuptorului timp de 30 de minute, pana cand trece testul scobitorii. Cand este gata lasati sa se raceasca complet in froma abia apoi rasturnati-l.
  6. Topiti la bain-marie ciocolata impreuna cu cafeaua, apoi luati de pe foc si adaugati untul adaugat putin cate putin. Puneti castronul pe un vas cu apa rece, incorporati zaharul pudra cernut si continuati sa bateti pana cand amestecul de raceste si se ingroasa.
  7. Amestecati zaharul cu crema de branza pana cand se dizolva, iar amestecul are o textura fina. incorporati prin rasturnare frisca batuta si dati la frigider pana in momentul utilizarii.
  8. Cand blatul s-a racit il puteti glazura. Serviti feliile de tort impreuna cu un glob de crema de branza indulcita si cu boabe de cafea zdrobite, pentru decor.

Recomandari

Torturi