- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Tortul de smochine este un tort special, pentru ca este delicios, aromat si foarte apetisant.
Ingrediente
PENTRU BLAT:
- 8 albusuri
- 250 gr zahar tos
- zeama de la 1 lamaie
- 200 gr smochine
- 100 gr migdale
- 200 gr nuci rasnite
- 2 linguri rom pentru stropit
PENTRU CREMA:
- 8 galbenusuri
- 200 gr zahar
- 300 gr unt
- 50 gr cafea solubila
- 100 ml apa
- 1 lingura rom
- 1 plic zahar vanilat
- 200 gr frisca
Instructiuni de preparare
- Se tapeteaza cu unt si faina o forma pentru blat de tort. Smochinele se taie marunt si se amesteca cu nuca rasnita. Se taie foarte fin migdalele, intr-un cazanel se bat albusurile foarte bine, se adauga zaharul in ploaie, zeama de lamaie si se bate in continuare, pana se intareste spuma. Se inglobeaza in albusuri nucile, smochinele si migdalele taiate. Se amesteca de sus in jos, usor, ca sa nu se lase albusurile.
- Compozitia se toarna in tava tapetata, se intinde egal cu o spatula de plastic. Se baga tava in cuptorul bine incalzit, la foc mediu, si se tine 40 de minute, cu usa cuptorului intredeschisa. Cand blatul s-a rumenit, se scoate tava din cuptor si se lasa la racit.
- Rece, blatul se taie pe inaltime in 3-4 felii, cu un cutit foarte ascutit. Foile se stropesc cu rom.
- Se prepara crema. Se dizolva nesul in apa calduta. intr-un castron se freaca spuma untul cu zaharul, se inglobeaza pe rand galbenusurile amestecand mereu. Se adauga nesul, praful
de vanilie, romul si se amesteca pana se obtine o crema fina.
- Blaturile se ung cu crema, se asaza unele peste altele, se imbraca tortul in crema si se orneaza cu frisca.