Varzari moldovenesti

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Varzarile moldovenesti sunt usor de preparat si foarte satioase, mai ales daca le serviti reci, sau a doua zi.

Ingrediente

    PENTRU ALUAT:

    • 1 kg de faina
    • 300 ml lapte
    • 3-4 oua
    • 50 ml ulei
    • 1 ceapa
    • sare
    • 50 gr drojdie
    • 50 gr zahar

    PENTRU UMPLUTURA:

    • 1,5 kg varza dulce sau 1 kg varza murata
    • 200 gr ceapa
    • 100 gr untura
    • sare
    • piper macinat

Instructiuni de preparare

  1. In faina se face la mijloc o gropita, in care se pune drojdia inmuiata putin in lapte caldut, amestecand pana cand se face ca o smantana, apoi se acopera cu un prosop incalzit si se tine la loc caldut, pana incepe sa creasca.
  2. Se adauga apoi ouale batute cu putina sare, uleiul sau untul, zaharul si se amesteca, adaugand in acest timp restul de lapte caldut. Se framanta pana cand se desprinde de pe maini si de pe vas, dupa care se pune la loc caldut sa creasca.
  3. Cand aluatul a crescut de doua ori decat era initial, se imparte in doua si din fiecare parte se intinde cate o foaie. Se taie patrate cu latura de 15-16 cm si pe mijlocul acestora se adauga umplutura de varza.
  4. Pentru umplutura se caleste ceapa tocata in untura, si cand incepe sa se rumeneasca se adaua varza taiata fideluta si se lasa sa fiarba impreuna. Cand varza s-a imniuat se condimenteaza cu sare si piper, iar dupa 3 minute se opreste focul si se lasa sa se raceasca,pentru a se putea folosi.
  5. Fiecare colt al patratului de aluat se aduna spre mijloc in forma de plic, strangandu-se marginile cu degetele ca sa se lipeasca aluatul si sa nu iasa varza. Varzarile se ung cu un ou batut, se aseaza pe o tava unsa si se lasa intr-un loc caldut pentru 10-15 minute ca sa creasca. Se coc apoi in cuptor pina se rumenesc frumos. Se consuma ca gustari calde sau reci, la vin sau la ceai.

Recomandari

Aperitive