- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Lichiorul de cirese amare are o aroma fina si delicata, avand in acelasi timp si un gust rafinat delicios.
Ingrediente
- 500 g cirese amare
- 200 g samburi de cirese
- 1 l alcool alb sau votca
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
Instructiuni de preparare
- Intr-o sticla mai mare se pun ciresele amare coapte,sanatoase si samburii zdrobiti. Se toarna alcoolul, se astupa bine sticla cu un dop si se lasa sa stea 2 saptamani, scuturand zilnic sticla.
- Se prepara un sirop simplu din zahar si apa, care, dupa ce s-a racit se toarna peste compozitia din sticla. Se astupa din nou sticla si se lasa sa mai stea 10-14 zile, agitand-o zilnic, dupa care se filtreaza lichiorul printr-un tifon pus in doua.
- Se toarna lichiorul in sticle, se astupa bine cu dopuri oparite si se pastreaza intr-un loc racoros si uscat. Se consuma in anul in care s-a pregatit, altfel devine periculos din cauza samburilor de cirese si caise (contin arsenic).
VARIANTA 2
INGREDIENTE:
- 500 g cirese amare
- 200 g samburi de cirese amare
- 1 kg zahar
- 1 l alcool
- 500 ml apa
MOD DE PREPARARE:
- Se pun ciresele, samburii si alcoolul in sticla, iar dupa doua saptamani se filtreaza. Se prepara un sirop simplu din zahar si apa si dupa ce s-a racit, se toarna peste esenta.
- Se lasa sa mai stea 10-14 zile, apoi se filtreaza din nou si se toarna in sticle, care se astupa bine. Samburii de cirese sunt amarui si se folosesc pentru a da lichiorului aroma si gust amarui. Lichiorul trebuie consumat in anul in care s-a facut.