Primata

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Primata este un digestiv foarte aromat si delicios. Daca este tinut suficient in sticle inainte de a o consuma va oferi un buchet si o aroma delicioase.

Ingrediente

    • 5 kg prune
    • 2 kg zahar
    • 1 l alcool alb de 80° sau votca

Instructiuni de preparare

  1. Pentru prunata sau visinata de prune sunt preferate prunele zemoase, dulci si parfumate. La prunele mai putin zemoase se adauga doua pahare cu apa la 5 kg prune. Prunele coapte se curata, se aleg cele sanatoase, nevierma- noase, se spala si se lasa sa se scurga. Dupa ce s-au scurs, se scot samburii si se pun fructele intr-o damigeana cu ga­tul larg, punand un strat de prune si un strat de zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar, care sa acopere bine prunele.
  2. Se leaga damigeana la gura cu tifon si se lasa la soare pentru 3-4 zile pana prunele lasa zeama si incepe fermentatia. Se pune dopul si se pune la fermentat intr-un loc cald unde sta o luna, pana inceteaza complet fermentatia. Se scoate dopul, se adauga votca sau alcool, se filtreaza printr-un tifon cu vata.
  3. Se toarna prunata filtra­ta in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la loc rece. Se poate consuma dupa 2-3 luni, dar, cu cat sta mai mult, cu atat este mai buna.

Recomandari

Bauturi