- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Primata este un digestiv foarte aromat si delicios. Daca este tinut suficient in sticle inainte de a o consuma va oferi un buchet si o aroma delicioase.
Ingrediente
- 5 kg prune
- 2 kg zahar
- 1 l alcool alb de 80° sau votca
Instructiuni de preparare
- Pentru prunata sau visinata de prune sunt preferate prunele zemoase, dulci si parfumate. La prunele mai putin zemoase se adauga doua pahare cu apa la 5 kg prune. Prunele coapte se curata, se aleg cele sanatoase, nevierma- noase, se spala si se lasa sa se scurga. Dupa ce s-au scurs, se scot samburii si se pun fructele intr-o damigeana cu gatul larg, punand un strat de prune si un strat de zahar, avand grija ca ultimul strat sa fie de zahar, care sa acopere bine prunele.
- Se leaga damigeana la gura cu tifon si se lasa la soare pentru 3-4 zile pana prunele lasa zeama si incepe fermentatia. Se pune dopul si se pune la fermentat intr-un loc cald unde sta o luna, pana inceteaza complet fermentatia. Se scoate dopul, se adauga votca sau alcool, se filtreaza printr-un tifon cu vata.
- Se toarna prunata filtrata in sticle, se astupa cu dopuri si se pastreaza la loc rece. Se poate consuma dupa 2-3 luni, dar, cu cat sta mai mult, cu atat este mai buna.