- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Gemul de piersici este cel mai apreciat de cunoscatori datorita faptului ca are o aroma intensa foarte speciala. Cu cat piersicile sunt mai coapte cu atat aroma si gustul gemului sunt mai bune.
Ingrediente
- 3 kg piersici
- 1 kg zahar
- 10-20 nuci
Instructiuni de preparare
- Se spala fructele si se decojesc, dupa care se curata de samburi. Se despart in doua parti: o parte se pune in vasul de dulceata si se acopera cu jumatate din cantitatea de zahar si cu un strat subtire de nuci tocate.
- Celelalte fructe se pun deasupra si se acopera cu restul de zahar, scuturand vasul, pentru ca fructele sa se amestece usor. Se lasa fructele sa stea asa timp de 10 ore, apoi se pune gemul la fiert si se fierbe incet prima jumatate de ora, apoi se fierbe la foc viu, umbland in amestec cu o lopatica sau o lingura de lemn ca sa eviti prinderea gemului de vas.
- Cand gemul se tine de lingura, este gata. Se trece in borcane incalzite, care se pasteurizeaza (acoperite cu celofan sau cu capace) in cuptorul aragazului (fara apa) cel putin 1 ora. A doua zi, cand s-au racit, se eticheteaza borcanele si se pun in camara.