- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Friptura de curcan cu sos de mere sau de gutui este foarte aromata si apetisanta, perfecta pentru o masa festiva.
Ingrediente
- 1 curcan
- 200 gr costita afumata
- 2000 ml supa
- unt
- 1 kg de gutui
- 150 ml ulei
- 2 linguri cu zahar
- 175 ml suc de rosii
- piper boabe
- 175 ml vin alb
Instructiuni de preparare
- Se pregateste pasarea, dupa ce a fost curatata de pene, parlita pe flacara mare si frecata cu malai, pentru a fi pusa la cuptor.
- Se goleste de intestine, se inlatura aripile, capul, gatul cu gusa, picioarele si tartita, apoi se se spala.
Din aripi, cap, gat si tartita se pregateste o ciorba de potroace.
- Pasarea se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si se unge cu unt. Se pune in tava de friptura si se acopera cu fasii subtiri de costita afumata.
- In tava se pune 1 cana cu supa si jumatate din cantitatea de ulei. Tava se pune la cuptor la foc tare.
Friptura se intoarce de pe o parte pe alta. E gata cand slanina s-a ars si s-a intarit. Se face la foc potrivit si are nevoie de atatea ore cate kilograme de carne are pasarea
- Separat se face sosul de mere sau de gutui: se taie fructele felii groase, se curata de seminte si de coaja, se pun cu ulei intr-un vas emailat, la foc mic pentru 20 minute. Se adauga apoi: zaharul, sucul de rosii si putina sare. Se mai lasa 5 minute pe foc moale, se amesteca si, dupa gust, se parfumeaza cu cimbru, menta sau busuioc.
- Sosul va acompania friptura frumos portionata. Este potrivit vinul rosu.