Friptura de curcan cu sos de mere sau de gutui

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Friptura de curcan cu sos de mere sau de gutui este foarte aromata si apetisanta, perfecta pentru o masa festiva.

Ingrediente

    • 1 curcan
    • 200 gr costita afumata
    • 2000 ml supa
    • unt
    • 1 kg de gutui
    • 150 ml ulei
    • 2 linguri cu zahar
    • 175 ml suc de rosii
    • piper boabe
    • 175 ml vin alb

Instructiuni de preparare

  1. Se pregateste pasarea, dupa ce a fost curatata de pene, parlita pe flacara mare si frecata cu malai, pentru a fi pusa la cuptor.
  2. Se goleste de intestine, se inlatura aripile, capul, gatul cu gusa, picioarele si tartita, apoi se se spala.
    Din aripi, cap, gat si tartita se pregateste o ciorba de potroace.
  3. Pasarea se sareaza pe dinauntru si pe dinafara si se unge cu unt. Se pune in tava de friptura si se acopera cu fasii subtiri de costita afumata.
  4. In tava se pune 1 cana cu supa si jumatate din cantitatea de ulei. Tava se pune la cuptor la foc tare.
    Friptura se intoarce de pe o parte pe alta. E gata cand slanina s-a ars si s-a intarit. Se face la foc potrivit si are nevoie de atatea ore cate kilograme de carne are pasarea
  5. Separat se face sosul de mere sau de gutui: se taie fructele felii groase, se curata de seminte si de coaja, se pun cu ulei intr-un vas emailat, la foc mic pentru 20 minute. Se adauga apoi: zaharul, sucul de rosii si putina sare. Se mai lasa 5 minute pe foc moale, se amesteca si, dupa gust, se parfumeaza cu cimbru, menta sau busuioc.
  6. Sosul va acompania friptura frumos portionata. Este potrivit vinul rosu.

Recomandari

Friptura sau Gratar