- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Puiul la ceaun este un preparat rustic foarte gustos, pe care gospodinele il aromatizeaza cu crengute de cimbru si cu usturoi.
Ingrediente
- 1 pui mare (de ferma sau de curte)
- 150 ml ulei
- 6-8 catei de usturoi
- sare
- cimbru (sau rozmarin, salvie, marar)
- 1 lingura cu malai
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 4-6 persoane
Timp de preparare
- Curatati puiul de fulgi si tuleie, treceti-l prin flacara pentru a-l curata de puf, frecati cu malai pe toata suprafata. Inlaturati ghearele si gatul, despicati pe jumatatea pieptului, goliti. Spalati cu multa apa, scoateti plamanii (intestinele, plamanii si ghearele se arunca) si spalati iar. Lasati sa se scurga in sita.
- Puneti uleiul intr-un ceaun, lasati sa se incalzeasca bine, puneti carnea sa se friga. Puteti portiona puiul inainte de a-l pune in ulei, dar, de regula, puiul se face intreg. Puneti o ceasca mare de apa peste carnea rumenita, puneti ficatul, pipota, inima, acoperiti ceaunul si lasati sa fiarba la foc mic.
- Intoarceti carnea pe toate partile, intepati cu furculita, pentru a lasa sa iasa surplusul de apa. Dupa o ora stingeti focul, condimentati cu cimbru.
- Faceti o mamaliga din: apa (sau zer, lapte nefiert, jintita), sare si 300 gr malai. Fierbeti mamaliga 20-30 min la foc mic, stingeti focul si luati cu lingura portii mari de mamaliga.
- Serviti puiul portionat, acoperit cu mujdei de usturoi, langa mamaliga calda. Este bun vinul alb.