Dovlecel cu sos alb la cuptor

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Dovlecelul cu sos alb la cuptor este un preparat care se poate servi ca fel principal, la masa de pranz.Secretul acestui preparat este faptul ca dovleceii se frig usor pe gratar si nu se prajesc, asta pentru un plus de aroma si gust!

Ingrediente

    • 360 gr cascaval nesarat
    • 200 gr armezan ras
    • ulei de masline
    • 1 kg dovlecei
    • sare

    PENTRU SOS:

    • 60 gr unt
    • 10 frunze de busuioc proaspat
    • 8 fire de ceapa verde tanara
    • 50 gr arpagic
    • 60 gr faina
    • 1 litru lapte proaspat
    • patrunjel verde
    • nucsoara
    • sare

Instructiuni de preparare

  1. Se taie marunt arpagicul, ceapa verde, busuiocul si patrunjelul. Intr-o tigaie se pune untul, apoi se adauga ceapa tocata marunt, si se lasa sa se caleasca, pana isi schimba usor culoarea.Se adauga faina, amestecand continuu cu un tel, apoi stingeti cu  laptele caldut, amestecand continuu ca sa nu se faca cocoloase. Se lasa sa fiarba sosul la foc mic pana cand incepe sa se ingroase, amestecand continuu.
  2. Luati vasul de pe foc, adaugati putina sare, nuscoara, verdeturile tocate si amestecati usor.
  3. Se spala dovleceii, se taie felii de 2-3 mm grosime, apoi se frig pe gratar pe ambele parti, avand grija sa nu se rupa. Separat cascavalul se taie felii.
  4. Se unge un vas termorezistent cu ulei de masline, se toarna un rand se sos, peste acre se asaza felii de dovlecei fripte. Se toarna peste dovlecei iarasi sos, iar peste sos se adauga parmezan ras, apoi se  pun felii de cascaval. Se repeta straturile pana cand se termina ingredientele, avand grija ca ultimul strat sa fie de dovlecei.
  5. Se toarna peste dovlecei o lingura de parmezan ras si restul de sos, se pune o lingura de ulei de maslina, adugand iarasi putin parmezan ras.
  6. Se baga vasul inc uptorul incins si se coace la foc mediu, timp de 40 de minute, pana cand se rumeneste frumos. Cand este gata se lasa 15 minute sa se racoreasca, dupa care se poate servi.

Recomandari

Mancaruri