Sarmale ardelenesti

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

Sarmalele ardelenesti sunt cele mai gustoase si aromate, dar trebuie sa aveti grija pentru sunt si cele mai grase.

Ingrediente

    • 1 kg carne tocata de porc
    • 250 gr + 200 gr carne afumata
    • 6 linguri orez
    • piper
    • 200 ml apa clocotita
    • 3 linguri untura
    • 250 gr slanina afumata
    • sorici
    • 3 cepe
    • sare
    • boia iute
    • varza acra
    • marar
    • cimbru

Instructiuni de preparare

  1. Se aleg foile mai mari de la varza, iar varza ramasa se taie fideluta. Se toaca marunt la cutit slanina si 250 gr de carne tocata. Se toaca marunt ceapa si se caleste. Orezul se spala bine, in mai multe ape. Se pun intr-un castron mare carnea tocata de porc, slanina si carnea afumata, orezul, ceapa calita, sare (nu prea multa, deoarece varza este, de obicei sarata), piper proaspat macinat, boia, praf de cimbru, ceva marar tocat si putina apa clocotita. Se amesteca bine, eventual se framanta cu mana, pana cand se obtine o compozitie omogena.
  2. Se ia cu lingura din aceasta compozitie, se asaza pe foile de varza, se ruleaza si se inchid la capete, formand sarmale mari, nu prea stranse.
  3. Se taie soriciul in fasii subtiri si carnea afumata ramasa in bucatele. Se unge o oala mare cu untura si se tapeteaza fundul ei cu cateva foi de varza. Se pun deasupra cateva felii de sorici si se aranjeaza un strat de sarmale. Peste acestea se pune un strat de varza tocata fideluta, sorici, carne afumata, o crenguta de cimbru, boabe de piper. Se monteaza in continuare straturi alternative de sarmale si varza, terminand cu unul de varza peste care se presara marar tocat.
  4. Se toarna apa cat sa le acopere si se fierb la foc foarte mic cateva ore, completand lichidul atunci cand este nevoie. Cand varza este bine fiarta, se pun deasupra cateva felii de slanina si carne afumata si se dau la cuptor sa se rumeneasca si sa scada.
  5. Daca varza de deasupra da semne de arsura dar sosul nu a scazut suficient, se asaza pe toata suprafata foi de varza si se introduce din nou vasul in cuptor pana ce scade zeama.

Recomandari

Mancaruri