- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sarmalele cu carne de porc si ciolan afumat este un preparat de baza mai ales cu ocazia sarbatorilor de Craciun!
Ingrediente
- 600 gr carne proaspata de porc
- 1 ciolan afumat
- 125 gr orez
- 2 linguri cu bulion
- 2 cepe
- 1 foaie dafin
- 2 cartofi
- 2 verze mari, crude sau murate
- sare
- piper
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 6-8 persoane
- Se trec carnea proaspata si jumatate din carnea afumata (care a stat in apa 3-4 ore) prin masina de tocat impreuna cu 2 cartofi curatati, spalati si taiati felii.
- Se adauga peste amestec cepele tocate (sarmalele cu ceapa prajita devin nocive din cauza grasimilor si condimentelor), sare, piper macinat si bulionul de rosii. Se adauga orezul ales si spalat si o ceasca mare de apa.
- Amestecul se framanta cu mana 3-5 minute, se lasa la rece 15 minute.
- Se spala varza, foaie cu foaie, se scurge, se taie foile in 2-3 bucati si se infasoara sarmalele: se pune umplutura la un capat, se ruleaza partea umpluta pana se termina foaia de varza, se strang capetele si se asaza in oala mare in care s-a pus ciolanul afumat pe un strat de varza tocata.
- Se fierb sarmalele la foc potrivit acoperite cu apa calda si varza tocata, apoi se scad la cuptor. Se servesc fierbinti, cu mamaliguta si vin alb.