- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sarmalele din carne de vanat sunt foarte bune si gustoase, ele fiind considerate o delicatesa culinara munteneasca.
Ingrediente
- 2 kg carne de mistret, caprioara sau iepure
- 150 gr orez
- 2 cepe
- 150 ml ulei
- 2 linguri cu cimbru maruntit
- sare
- piper macinat
- 200 ml suc de rosii
- 200 ml vin alb
- 1 varza mare murata sau 80-100frunze de vita
Instructiuni de preparare
Ingrediente pentru 8-10 persoane
Timp de preparare 3 ore
- Curatati carnea de oasele mici si de par, stergeti-o cu un prosop inmuiat in tuica si taiati-o felii sau romburi. Tocati cu securea ascutita sau cu satarul dupa ce ati pus-o pe un fund de lemn. Pe masura ce o tocati, adunati carnea in castron adanc
- Curatati si tocati marunt ceapa, alegeti orezul bob cu bob si spalati in 2-3 ape. Amestecati carnea cu ceapa, orezul si sucul de rosii, condimentati cu: sare, piper macinat, cimbru. Adaugati 2 linguri cu ulei - carnea de vanat nu este grasa - si putina apa, framantati amestecul cu mana 5-6 min, apoi lasati deoparte.
- Desfaceti varza foaie cu foaie, tineti varza in apa calduta 1/2 ora. La fel procedati cu frunzele murate de vita-de-vie. Scurgeti-le in sita, apoi luati din tocatura bucati mici, inveliti sarmalele si asezati-le in oala inalta pe fundul careia ati pus un rand de varza tocata.
- Acoperiti sarmalele cu apa calda, fierbeti pe flacara mica 1/2 ora. Adaugati: uleiul ramas, un rand de varza tocata, 1 cana cu vin alb si puneti oala in cuptor pentru 1 ora.
- Incercati daca sarmalele au fiert si mai lasati inca jumatate de ora la foc potrivit.
- Serviti sarmalele fierbinti, langa mamaliga boiereasca si vin rosu. Dupa dorinta mesenilor sarmalele se pot servi acoperite cu smantana sau cu ardei iute alaturi.