- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Sarmalele in foi de varza sunt de nelipsit de pe masa romanilor de sarbatori. Fie ca sunt de porc, curcan sau vita ele sunt mereu la mare cautare.
Ingrediente
- 800 gr carne tocata ( porc cu vita sau carne de curcan)
- 3 cepe
- 3 verze murate cu foi potrivite
- 200 ml pulpa de rosii
- 300 gr costita afumata cu sorici
- 100 gr orez
- 100 ml pasta de tomate
- cimbru uscat
- boia de ardei
- piper macinat
- ulei
- sare
Instructiuni de preparare
- Carnea tocata se amesteca cu ceapa taiata marunt, inabusita in ulie si 2 liguri de apa. Se adauga apoi orezul oparit un minut si strecurat, cimbru, sare, piper, dupa gust, doua linguri cu pasta de tomate, putin ulei si cateva linguri de apa. Se amesteca bine pana cant se omogenizeaza bine amestecul.
- Se desfac cu grija foile de varza pentru a nu se rupe. Se indeparteaza cotoarele si nervurile, se taie pe jumatate foile mari, se pune acte putina compozitie de carne si se impacheteaza strans ca sa nu se desfaca la fiert.
- Cotoarele si varza care nu se mai poate folosi la impachetat sarmale se toaca fideluta. Se pune un strat de varza tocata pe fundul unui vas mare, se asaza apoi sarmalele una langa alta, se adauga felii de costita afumata, dupa acre se asaza varza tocata si un alt strat de sarmale. Se continua astfel pana se termina toate sarmalele.
- La final, sarmalele trebuie sa fie acoperite cu varza tocata peste care se adauga pulpa de rosii, se pune o crenguta de cimbru, se adauga apa in care s-a diluat restul de pasta de tomate si boia de ardei, apoi se pune vasul la fiert, acoperind cu un capac.
- Sarmalele se fierb la foc mic, circa 90 de minute si daca mai este nevoie se mai poate adauga apa. cand sunt gata se lasa sa se raceasca si se servesc abia a doua zi incalzite in cuptor, cu mamaliguta calda si un ardei iute alaturi.