Chifle calde cu cruce

(4 reviews)
  • Serves: 4 people
  • Prep Time: 30 min
  • Cooking: 2 hours
  • Calories: 632 kcal
Print

servite de obinei in Vinerea Mare, aceste chifle aromate au si un aspect placut, lucios, lipicios.Chifelel sun delisioase mai ales fierbinti, cu unt.

Ingrediente

    PENTRU CHIFLE:

    • 130 ml apa calduta
    • 1 lingurita drojdie uscata
    • 1 lingurita sare
    • 50 gr stafide brune
    • 50 gr unt topit
    • 50 gr zahar tos
    • 130 ml lapte caldut
    • 450 gr faina
    • 2 lingurite amestec de mirodenii
    • 50 gr coji de citrice glasate
    • 1 ou batut

    PENTRU CRUCE:

    • 1 lingura zahar
    • 4 linguri faina
    • 4 linguri de apa

    PENTRU GLAZURA LIPICIOASA:

    • 2 linguri de apa
    • 2 linguri zahar tos

    USTENSILE:

    • 2 tavi joase mari
    • pos cu sprit sipmlu de 5 mm

Instructiuni de preparare

Ingredinete pentru 12 chifle
Timp de preparare 2 ore
Timp de coacere 15-18 minute

  1. Amestecati 1 lingurita de zahar cu laptele si apa. Adaugati drojdia si lasati amestecul la caldura 15-20 de minute, pana cand  deasupra se formeaza o spuma cu grosimea de 2 cm.
  2. Cerneti faina, sarea si mirodeniile intr-un castron incalzit. Adaugati zaharul, stafidele si cojile de citrice confiate. Formati un crater in centru si turnati untul, ouale si drojdia dizolvata in lapte si apa.
  3. Amestecati pana obtineti un aluat lipicios. Framantati-l 10 minute, pana devine elastic si omogen.Acoperiti-l cu un sevet de bucatarie umed si lasati-la caldura, 45-60  de minute,pana isi dubleaza volumul.
  4. Framantati putin aluatul si formati 12 chifle rotunde. Asezati chiflele in tavi, cu spatu intre ele, acoperiti-le cu un servet de bucatarie umed si lasati-le sa dospeasca din nou, 35-45 de minute ,ana cand isi dubleaza volumul.
  5. Intre timp, prearati pasta pentru cruce. Amestecati faina, zaharul si apa pana obtineti o pasta. Cu un cutit, trsati o cruce pe fiecare chifla, pentru a face oc pentru pasta. Cu posul  cu sprit simplu, spritati o cruce in adancituri, la presiune constanta, astfel incat sa obtineti fasii cat mai uniforme. Coaceti chiflele 15-18 minute la foc mare.
  6. Pentru glazura lipicioasa dizolvati zaharul in apa la foc mic si fierbeti siropul 2-3 minute. Cand  sunt coapte chiflele trebuie sa fie rumene si sa sune a gol cand le loviti la baza. Puneti-le la racit pe un gratar imedat dupa ce le-ati scos din cuptor si ungeti-le, cu pensula, cu glazura lipicioas.
  7. Consumati chiflele calde sau reci, simple, cu unt, cu gem sau cu miere de albine.

Recomandari

Panificatie