- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul cu mac este un desert specific sarbatorilor de iarna pe care il puteti imbunatati adaugand stafide, rahat sau nuci.
Ingrediente
- 120 ml lapte
- 50 gr zahar
- 2 oua
- 1 lingurita rasa cu sare
- 75 gr unt
- 300 gr faina
- 7 gr drojdie uscata
- 1 galbenus
- 1 ligurita esenta de vanilie
- ulei
PENTRU UMPLUTURA:
- 300 ml lapte
- 350 gr mac
- esenta de vanilie
Instructiuni de preparare
- Incalzeste laptele impreuna cu untul si zaharul, apoi da-l deoparte. Cerne faina intr-un vas si adauga putina sare, apoi toarna laptele rorit peste drojdie si amesteca pana cand se desfac toate cocoloasele.
- Se bat ouale cu esenta de vanilie si se torna peste faina, adaugand si laptele amestecat cu drojdia. Amesteca totul iar aluatul obtinut se pune intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop[ si se lasa sa creasca o ora, pana cand isi dubleaza volumul.
- Pentru umplutura se rasneste macul, apoi se fierbe cu laptele 25 de minute,adaugand la final esenta de vanilie.
- Intinde aluatul pe masa tapetata cu faina, si niveleaza-l pana obti o foaie patrata. Intinde umplutura pe toata suprafata aluatului, niveleaza si rasuceste marginile spre mijloc, astfel incat sa se intalneasca la jumatate.
- Asaza cozonacul in tava de copt unsa cu ulei si lasa sa creasca 90 de minute, in loc cald. Unge cu galbenus diluat cu putin lapte si baga-l in cuptorul incins pana se rumeneste.
- Cand este gata cozonacul se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca, apoi se poate felia si servi.