- Serves: 4 people
- Prep Time: 30 min
- Cooking: 2 hours
- Calories: 632 kcal
Print
Cozonacul cu umplutura de mac este un desert aromat specific sarbatorilor de iarna, care nu poate lipsi de pe masa de Craciun,
Ingrediente
- 500 gr faina
- 150 gr zahar
- 250 ml lapte caldut
- 2 plicuri zahar vanilat
- 4 linguri suc de lamaie
- 110 gr unt moale
- 2 galbenusuri
- 40 gr drojdie uscata
- 150 gr zahar pudra
- sare
PENTRU UMPLUTURA:
- 31/2 linguri cu unt
- 3 linguri miere de albine
- esenta de vanilie
- 450 gr mac
- 225 gr zahar
- 1 ou
- esenta de migdale
Instructiuni de preparare
- Freaca spuma untul cu zaharul, vanilia si galbenusurile. Incorporeaza laptele, faina amestecata cu drojdia si putina sare, apoi acopera cu un servet curat si lasa la crecut 2 ore, intr-un loc cald.
- Pune macul intr-un vas, acopera-l cu apa rece si amesteca.Scurge apa si repeta operatiunea. Dupa ce-l scurgi, pune-l intr-un vas impreuna cu apa fierbinte, cat sa il acopere, apoi la foc mic, vreo 40 de minute.
- Scurge-l bine de apa si caleste macul 15 minute in untul topit impreuna cu zaharul si mierea de albine. Aromatizeaza dupa gust, apoi lasa umplutura sa se raceasca.
- Imparte aluatul si intinde foi pe o suprafata tapetata cu faina. Asaza umplutura si ruleaza, apoi unge cozonacii cu ou si pune-i in tavi unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Lasa-i sa creasca 30 de minute, apoi coace-i in cuptorul incins, la foc potrivit 60 de minute.
- Pentru glazura, freaca zaharul pudra cu sucul de lamaie sau de portocala pana se omogenizeaza. Intinde glazura pe cozonacii raciti, lasa-i o ora ca sa se intareasca glazura, apoi ii poti felia si servi.